Acil servise başvuran ilaç intoksikasyonu tanılı hastaların serum laktat değerlerinin mortalite ve hastane yatış süresine etkisinin değerlendirilmesi
Effect of blood lactate level on hospitalization need and duration in drug intoxication cases admitted to emergency department
- Tez No: 530135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İlaç, Zehirlenme, Laktat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Zehirlenmeler basit semptom veya bulgulardan organ yetmezliği ve ölüme kadar değişebilen farklı klinik tablolar oluşturabilen patolojilerdir ve bu nedenle acil servislerde zehirlenmelerin prognozunun belirlenmesine yardımcı olacak metodlara ihtiyaç vardır. Travma, sepsis gibi hayatı tehdit eden durumlarda laktat değerleri mortalite ve morbiditenin öngörülmesi için kullanılabilen bir parametredir. Biz de çalışmamızda acil servisine başvuran ilaç intoksikasyonunu hastalarının başvurudaki laktat değerlerinin hasteye yatış ve taburculuk ile ilişkilerini araştırmayı planladık. Materyal ve Metod: Retrospektif, kesitsel olarak düzenlenmiş bu çalımaya 01.01.2016- 31.12.2016 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi yetişkin acil servisine, suicid amaçlı ilaç intoksikasyonu nedeniyle başvuran hastalar dahil edildi. İlaç dışında zehirlenmesi olan hastalar, arrest olarak gelen hastalar, gebe hastalar, takibi başka bir merkezde sürdürülen hastalar, oral dışında başka yoldan ilaç alan hastalar çalışmaya alınmadı Hastalar çoklu ilaç alımı ve tek çeşit ilaç alımı olarak 2 gruba ayrıldı. Tekli ilaç alımı olan grup ise toksik doza ulaşan ve toksik doz seviyesinin altında kalıp günlük kullanım dozundan fazla alan“over doz”olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, laktat değerleri, taburculuk, yatış durumları ve yatış süreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Kriterlere göre dışlanan hastalar çıkarıldırktan sonra 192 hasta ile çalışmaya başlandı. Çoklu madde alan ve tekli madde alan grup arasında laktat değerleri; taburculuk, servis ve yoğun bakıma yatış durumu ve hastane yatış süreleri arasında anlamlı farklılık gösterilememiştir. (p>0,05) Toksik doz alan grubun yaş ortalaması over doz alan grubun yaş ortalamasından anlamlı olarak yüksekti (p0,05). Servis ve yoğun bakım yatış sürelerinin laktat değerleriyle istatiksel olarak anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Sonuç: Çalismamizin bulgularina dayanarak kan laktat duzeyi ilac intoksikasyonu ile basvuran hastalarin servise mi yogun bakima mi yatacagini on goremez. Fakat hipotezimizin dogrulugunu desteklemek icin daha genis hasta grubu ile yapilacak calismalara ihtiyac vardir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Predickting treatment needs and prognoses is crucial for management of drug intoxication patient. Lactate is useful parameter for predicting sepsis and trauma. We set this study to analyze prognostic value of initial lactate level on patients diagnosed drug intoxication. Method: This retrospective cross-sectional study was performed on patients admitted to emergency department (ED) due to suicidal drug intoxication in 1 year period (january 2016 to december 2016). Primary outcome measure was the relationship between serum lactate concentration and discharge , hospitalization, duration in hospital of the patient . Result: of 372 patients screened. 192 were analyzed (mean age:32,6 female :%76). There is no significant diffirence in lactate level, discharge, hospitilization and in hospital duration between single drug and multi drug groups. In toxic dose group, age of patients(37,6 to 31,1) and rate of hospital stay in intensive care unit(ICU) were significantly higher than in overdose group(%25 to %6,7). Rate of discharge was significantly lower in toxic dose group (%78 to %57). There is n o corelation between serum lactate level and in hospital stay duration. Conclusion: Lactate level is not a usefull parameter for predickting hospitilisation needs of drug intoxication patients.