İrritable barsak hastalarında nikel duyarlılığı
Nickel sensitivity in patients with irritable bowel syndrome
- Tez No: 530134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT SEZİKLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Nikel duyarlılığı, irritable barsak sendromu, Nickel allergy, irritable bowel syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: İrritabl Barsak Sendromu (IBS), herhangi bir organik neden yokluğunda, kronik karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ile karakterize bir gastrointestinal bozukluktur. Patofizyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Nikel toplumda görülen en sık kontakt alerjendir. Biz çalışmamızda nikel duyarlılığı ile IBS arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Sistemik ilaç kullanmayan IBS tanısı alan, 18 yaş üstü, 50 hasta ve hiçbir deri veya sistemik hastalığı olmayan yaş ve cinsiyet açısından benzer 40 sağlıklı gönüllü birey çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubumuzdaki kişilerin sırt bölgesine Avrupa standart kontakt alerjen serisi (Chemotechnique diagnostic, European baseline S-1000)'den nikel ve kontrol amaçlı kortikosteroidli pomad test ünitelerine konularak sırt bölgesine yapıştırıldı. Değerlendirme Uluslararası Kontakt Dermatit Araştırma Grubunun (ICDRG) önerdiği şemaya göre 48, 72 ve 96 saat sonra yapıldı, pozitif ve negatif reaksiyon veren kişiler kayıt edildi. 72. saatte pozitif reaksiyon verenler, nikel alerjisi mevcut olarak kabul edildi. Bulgular: Hasta grubunda 50, kontrol grubunda 40 birey vardı. Kadın/erkek oranı hasta ve kontrol grubunda sırasıyla 24/26 ve 18/22 bulundu. Hasta ve kontrol grubunun yaş ortalamaları sırasıyla 42.82 (± 10.65735 ) ve 39.7750 (±11.21)olarak bulundu. Her iki grup yaş ve cinsiyet dağılımı açısından istatiksel olarak benzerdi. Hasta grubunun nikel duyarlılığı %38 iken kontrol grubunun nikel duyarlılığı %17,5 bulundu.. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlıydı.(P=0,03) Sonuç: Nikel alerjisi mevcudiyeti de IBS hastalığı patogenezinde rol oynayabilir. IBS etiyolojisi multifaktöriyeldir. Birden çok etmenin bir araya gelmesi ile oluşur. Çalışmamızda da gösterdiğimiz üzere nikel alerjisi bu hastalarda normal popülasyona göre hayli yüksek oranda saptanmıştır. IBS oluşumu mekanizmasında bu tür maddelerin yerini inceleyen daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a gastrointestinal disorder characterized by changes in chronic abdominal pain and bowel habits, in the absence of any organic cause. The pathophysiology is not fully understood. Nickel is the most common contact allergen in population. It is intriguing whether contact with foods containing more nickel increases the symptoms of IBS patients. So in our study, we aimed to investigate whether there is a relationship between nickel sensitivity and IBS. Materials and Methods: 50 patients aged over 18 years-old which were diagnosed with IBS that do not use any systemic drug and 40 healthy volunteers without sistemic or skin disease that resemble to the patients in terms of age and gender were included in the study. In our study group, European standard contact allergen series nickel preparate (Chemotechnique diagnostic, European baseline S-1000) and corticosteroid pomace were applied to the back region of the study subjects. The evaluation was performed 48, 72 and 96 hours after according to the scheme that International Contact Dermatitis Research Group (ICDRG) offered. Subjects that gave positive and negative reactions were recorded. Those who reacted at 72 hours were considered to have a nickel allergy. Results: There were 50 patients in the patient group and 40 individuals in the control group. The female / male ratio was found to be 24/26 and 18/22 in the patient and control groups, respectively. The mean age of the patient and control groups were 42.82 (± 10.65735) and 39.7750 (± 11.21), respectively. The age and gender distribution of both groups were statistically similar. Nickel sensitivity of the patient group was 38% and control group was 17,5%. The difference was statistically significant (P = 0.03). Conclusion: We believe that the presence of nickel allergy is important in the pathogenesis of IBS disease. The etiology of IBS is multifactorial. It occurs when multiple factors come together. In our study nickel allergy was found to be quite high in these patients compared to the normal population. Further studies are needed to examine the mechanism of IBS formation of such substances.