Akut ürtiker tanısı almış hastalarda; antihistaminik tedavisi ile antihistaminik ve montelukast tedavisinin beraber kullanımının sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of the use of with antihystaminic treatment and montelukast treatment patients with acute urticaria diagnosis
  1. Tez No: 530141
  2. Yazar: HATİCE KONAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT DOĞRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akut ürtiker, setirizin, montelukast, iyileşme, acute urticaria, ceritizine, montelukast, healing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Ürtiker toplumda sık görülen, kaşıntılı ve ödemli plaklarla karakterize bir cilt hastalığıdır. Çocuk acil polikliniği ve çocuk polikliniklerine sık başvuru sebeplerinden birisidir. Tanısı öykü ve fizik muayene ile konulur. Akut ürtikerde tanı için spesifik bir tetkik yapmaya gerek yoktur. Tedavide amaç semptomları hafifletmek ve ailenin kaygısını gidermektir. Çalışmamızda kronik ürtiker tedavisinde rehberlerde yer alan montelukastın akut ürtikerdeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde Nisan 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında çocuk acil ve çocuk polikliniklerinde öykü ve fizik muayene bulguları doğrultusunda akut ürtiker tanısı almış 42 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılmayı kabul etmeyenler, montelukast kullanmasına engel durumu olanlar, daha öncesinde montelukast kullananlar ve fiziksel ürtiker tanısı almış olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Kontrol grubu sadece setirizin alırken, vaka grubunda setirizine ek olarak montelukast verilmiştir. 1 haftalık tedavi sonunda ailelere ayrıntılı olarak anlatılan ÜAS ile tedavi sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların yaş ortalaması 5±3,66 idi. Olgularımızın %54,8'i erkek, %45,2'si kızdı. Öykü, ve kısıtlı labaratuar tetkik sonuçları ile belirlenen tetikleyiciler arasında %45,2 oranı ile enfeksiyon ilk sıradadır. Hastaların %35,7'sinde daha önce alerjik hastalık öyküsü varken %40,5'inin ise ailesinde alerjik hastalık öyküsü mevcuttu. ÜAS7'ye göre çalışmamıza katılan hastaların %42,9'u iyi kontrollü, %50'si hafif ve %7,1'i orta şiddete ürtiker olarak saptanmıştır. 7 gün tedavi sonunda vaka ve kontrol grubu arasında kabarıklık ve tam düzelme zamanı montelukast alanlarda daha erken iken, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Kaşıntı düzelme zamanı açısından farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda akut ürtikerli olgularda öykü ile en sık neden olarak enfeksiyonları saptadık. Setirizine ek olarak montelukast alanlarda kabarılık ve tam düzelme zamanları daha erken olmasına rağmen, istatistiksel farklılık bulunmadı. Bu konuda daha geniş katılımlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Urticaria is a skin disease which is seen frequently in society, and is characterised by itchy and edematous plaques. It is one of the most common reasons for pediatric emergency and outpatient clinics. The diagnosis of urticaria is made by history and physical examination. There is no need to perform a specific laboratory examination for diagnosis in acute urticaria. The goal of treatment is to reduce the symptoms and eliminate the worries of the family. In our study, we aimed to evaluate the efficacy of montelukast, which is included in the guidelines for the treatment of chronic urticaria, but has yet to be used in cases of acute urticaria. Materials and Methods: This study was carried out with 42 patients who were diagnosed as acute urticaria in the pediatric emergency and pediatric policlinics between April 2018 and September 2018 in the Department of Pediatrics at Zeynep Kamil Health Application and Research Center of the University of Health Sciences. Those who refused to participate in the study, who were unable to use montelukast for various reaons, who had used montelukast before and who had been diagnosed with physical urticaria were not included in the study While the control group were only given cetirizine, the case group were given montelukast in addition to cetirizine. After 1 week of treatment, the results of the treatment were compared with Urticaria Activity Score (UAS), which was explained in detail to the families. Results: The mean age of the patients who participated in our study is 5±3.66. 54.8% of our cases are male, while 45.2% are female. Infection is the first reason with 45.2% of the triggers determined by history, and limited laboratory results. While there was a history of atopy among 37.7% of the patients, a history of allergic illnesses was present in the families of 40.5% of the patients. According to UAS7, 42.9% of the patients who participated in our study were found to be well controlled, while mild urticaria was determined in 50% of the cases and a moderate urticaria was determined in 7.1% of the cases. No statistically significant difference could be determined between the cases and the control group, after 7 days of treatment, in terms of the healing of swellings and time to complete healing (p>0.05), even though this was earlier in those who were given montelukast. No statistically significant difference could also be determined in terms of the healing of itching (p>0.05). Conclusion: In our study, we found that infections to be the most frequent causes in cases suffering from acute urticaria. Despite the fact that the healing of swellings and the time to complete healing was shorter in cases who were given both cetirizine and montelukast, no statistically significant difference was found. There is a need for studies with more extensive participation on this issue.