Amanos dağlarının güney kesiminin oppioid oribatid akarları (acarı, orıbatıda, oppıoıdea) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on oppioid oribatid mites (Acari, Oribatida, Oppioidea) from the southern part of the Amanos mountains
  1. Tez No: 530184
  2. Yazar: YASEMİN AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oribatid akarlar, Oppioidea, Taksonomi, yeni türler, yeni kayıtlar, Amanos Dağları, Türkiye, Oribatid mites, Oppioidea, Taxonomy, new species, new records, Amanos Mountains, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Oribatid akarlar, karasal ekosistemde toprak akarlarının sayı ve çeşitlilik bakımından en zengin gruplarından birini oluşturur. Şimdilik 11.000 civarında türü bilinmekte olup bunlar içerisinde oppioid akarlar yaklaşık %10' luk kısımını temsil eder. Şimdiye kadar, Türkiye'den kayedilen oppioid akarların sayısı 80'dir. Bu çalışmada; 2012, 2016 ve 2017 yıllarında Amanos Dağları'nın güney kesiminden toplanan oppioid akarlar taksonomik bakımdan değerlendirildi. Araştırma alanından toplanan materyalden akarların özütlenmesi, tespiti, muhafazası ve preparasyonunda standart yöntemler kullanıldı. Akarların tanısı, ışık ve tarama elektron mikroskobu incelemeleri ve literatüre dayanarak yapıldı. Sonuç olarak; Epimerellidae Ayyıldız ve Luxton, 1989, Oppiidae Sellnick, 1937 ve Quadroppiidae Balogh, 1983 familyalarını temsilen toplam 17 oppioid akar taksonu tespit edildi. Bunlardan 3 tür, isim olarak Lauroppia arsuzensis sp. nov., Oppiella (Perspicuoppia) flagellata sp. nov. ve Ramusella (Insculptoppia) iskenderunensis sp. nov., bilim dünyası için yeni olarak tanımlandı ve 7 tür ve alttür, isim olarak Epimerella smirnovi longisetosa Kulijev, 1967, Discoppia (Cylindroppia) cylindrica cylindrica (Pérez-Íñigo, 1965), Rhinoppia (R.) heterotricha (Ivan ve Vasiliu, 1997), Moritzoppia unicarinata unicarinata (Paoli, 1908), Oppiella (O.) nova uliginosa (Willmann, 1919), Ramusella (Rectoppia) mihelcici (Pérez-Íñigo, 1965) ve Quadroppia (Coronoquadroppia) michaeli michaeli Mahunka, 1977, Türkiye faunası için yeni kayıt olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
Oribatid mites constitute one of the richest groups in terms of number and diversity of soil mites in the terrestrial ecosystem. At present, about 11.000 species are known, of which oppioid mites represent about 10% of known species. So far, the number of recorded oppioid mites from Turkey is 80. In this study, oppioid mites collected from the southern part of Amanos Mountains in 2012, 2016 and 2017 years were evaluated taxonomically. Standart methods for the extracting, fixing, preserving of oribatid mites from the material collected from the study area were used. The identification of mites was made based on light and scaning electron microscope studies and literature. In conclusion; totally 17 taxa of oppioid mites representing three families, viz., Epimerellidae Ayyildiz and Luxton, 1989, Oppiidae Sellnick, 1937 and Quadroppiidae Balogh, 1983 were determined. Of these; 3 species, namely Lauroppia arsuzensis sp. nov., Oppiella (Perspicuoppia) flagellata sp. nov. and Ramusella (Insculptoppia) iskenderunensis sp. nov., were described as new and 7 species and subspecies, namely Epimerella smirnovi longisetosa Kulijev, 1967, Discoppia (Cylindroppia) cylindrica cylindrica (Pérez-Íñigo, 1965), Rhinoppia (R.) heterotricha (Ivan ve Vasiliu, 1997), Moritzoppia unicarinata unicarinata (Paoli, 1908), Oppiella (O.) nova uliginosa (Willmann, 1919), Ramusella (Rectoppia) mihelcici (Pérez-Íñigo, 1965) and Quadroppia (Coronoquadroppia) michaeli michaeli Mahunka, 1977, recorded for the first time from Turkey.