Yalnız yaşadığı yerde ölü olarak bulunan adli otopsi olgularının adli tıp açısından değerlendirilmesi
Evaluation of forensic autopsy cases that are found dead in the place where they lived alone in terms of forensic medicine
- Tez No: 530263
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: yalnız yaşam, otopsi, yalnız yaşadığı yerde ölüm, lonely life, autopsy, lonely death
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş: Endüstrileşme süreci ve teknolojik gelişmeler, kırsal kesimden kentlere nüfus akımını başlatmıştır. Bu nüfus akımı ve hızlı bir dönüşüm süreci sonrasında, ülkemizde geniş aile oranı azalmış, çekirdek ve tek kişilik aile oranı artmış, sosyal ilişkiler de zayıflamıştır. Yalnız yaşayan, nitelikli sosyal, tıbbi ve psikiyatrik destek alamayan kişilerin kendi kendilerinin ve/veya çevresindeki insanlar tarafından ihmal edilmeleri önemli bir sorun oluşturmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, yalnız yaşadığı yerde ölü bulunan olguların ölüm nedeni, demografik özellikleri, hastalık öyküleri, uyutucu-uyuşturucu-uyarıcı madde ve alkol kullanımı öyküleri, travma bulgularının varlığı, çürüme bulgularının varlığı gibi parametrelerin karşılaştırılarak alınacak önlemlerin saptanmasıdır. Metod: 01.01.2011-01.01.2016 tarihleri arasında Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'nde otopsileri yapılan ve yalnız yaşadığı yerde ölen toplam 912 olgunun kesin ölüm sebeplerine ait raporlarına, Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu arşivlerinden ulaşılmış, olgular retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yalnız yaşadığı yerde ölen olguların sayısı yıllara göre artmıştır. Yaşlı olgularda ve kentlerde yaşayan olgularda, diğer olgulara göre daha çok çürüme bulguları tespit edildiği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kronik hastalık öyküsü olan olgularda patolojik, psikiyatrik hastalık öyküsü olan olgularda travmatik, uyutucu-uyuşturucu-uyarıcı madde kullanım öyküsü olan olgularda intoksikasyona bağlı ölümler istatistiksel olarak anlamlı yüksektir. Ölü muayenesi işleminde kimlik tanığı olarak bulunan yakın akrabaların, ölenin özgeçmişi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olduğu istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Sonuç: Yalnız yaşayan bireylere yönelik sosyal ve tıbbi desteğin artırılması, kesin ölüm nedeninin tespiti hususunda katkı sağlayacaktır. Yalnız yaşayan olguların özgeçmişlerinin sorgulanması, kesin ölüm nedeninin değerlendirilmesinde önemlidir. Özgeçmiş sorgulanırken tanıkların ölen hakkında detaylı bilgisi olan kişilerden seçilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The process of industrialization and technological developments have initiated the population flow from rural to urban areas. After this population flow and rapid transformation process, the rate of large family has decreased, the rate of core family and single family has increased and social relations have weakened. The fact that people who live alone, do not receive qualified social, medical and psychiatric support are neglected by themselves and/or people around him/her is an important problem. Aim: The aim of this study is to determine the measures to be taken by comparing the parameters such as the cause of death, demographic characteristics, history of illness, narcotic-stimulating substances and alcohol use, presence of trauma findings, presence of decomposition findings. Method: Between 01.01.2011-01.01.2016, The exact cause of death of 912 cases whose autopsies were performed in Forensic Medicine Institute, Ankara Group Presidency, Morgue Specialization Department and who died alone was obtained from the archives of Forensic Medicine Institute, Ankara Group Presidency and Forensic Medicine Institute, 1. Forensic Medicine Specialization Assembly, cases were evaluated retrospectively. Results: The number of cases who died alone has increased over the years. It was found statistically significant that in old cases and in cases in urban areas, more signs of decomposition were detected than in other cases. Pathological deaths in cases with a history of chronic disease, traumatic deaths in cases with a history of psychiatric disease, and toxic deaths in cases with history of narcoticstimulant use are statistically significant. It was found statistically significant that close relatives had more detailed information about the history of cases. Conclusion: Increasing social and medical support for individuals living alone will contribute to the determination of the exact cause of death. Questioning the CVs of the patients living alone is important in evaluating the exact cause of death. When questioning the CV, it is recommended that the witnesses be selected from people who have detailed information about the deceased.