Antalya örtü altı domates yetiştiriciliğinde görülen fungal hastalıklar ve domates külleme hastalığına karşı bazı fungisitlerin etkinliklerinin belirlenmesi
Fungal diseases in Antalya greenhouse tomato cultivation and determining effectiveness of some fungicides against tomato powdery mildew
  1. Tez No: 530292
  2. Yazar: ÖZKAN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Fungisit, Külleme, Örtü altı, Domates, Antalya, Fungicide, Greenhouse, Powdery mildew, Tomato
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Antalya ili Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerindeki örtü altı domates üretim alanlarında fungal hastalıkları, bulunuş oranlarını, görülme zamanlarını ve bazı fungisitlerin domates küllemesine karşı etkinliklerini belirmek amacıyla yapılmıştır. Her ilçeden on sera ve her seradan tesadüfen 20' şer bitki kontrol edilerek, sekiz ay boyunca hastalık surveyi yapılmıştır. Yapılan surveyler sonucu Çökerten (Pythium spp., Fusarium spp., Sclerotinia spp., Rhizoctonia solani, Alternaria solani) Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, Sclerotinia sclerotiorum, Phytophthora infestans, Botrytis cinerea, Alternaria solani, Cladosporium fulvum, Leveillula taurica gibi hastalıklar sırasıyla %8.33, %40.03, %44.20, % 48.95, %53.99, %58.43, %63.37 ve %64.83 oranlarında tespit edilmişlerdir. Örtü altı domates üretim alanlarında en yaygın hastalık olarak görülen domates küllemesine karşı bazı fungisitlerin etkinliklerini tespit etme amacıyla Keita F1 hibrit domates çeşidi kullanılarak yürütülen deneme sonucunda en yüksek etki % 92.30'luk etki ile mikronize kükürt %80'den elde edilmiştir. Mikronize kükürdü sırasıyla %86.2, %80.3, %76.36 ve % 74.5'lik etkiyle Triadimenol 250g / l, Fluopyram 200g / l + Tebuconazole 200g / l, Azoxystrobin 250g / l, Penconazole 100 g / l izlemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the effects of different fungicides against tomato Powdery mildew disease and rates of occurrence of fungal diseases in tomato greenhouses in Aksu, Serik and Manavgat districts of Antalya province. Ten tomato greenhouses from each county and twenty plants were randomly observed from each greenhouse every month and disease surveillance was carried out for eight months. The diseases caused by named causal agents (damping-off: Pythium spp., Fusarium spp., Sclerotinia spp., Rhizoctonia solani, Alternaria solani) Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, Sclerotinia sclerotiorum, Phytophthora infestans, Botrytis cinerea, Alternaria solani, Cladosporium fulvum, Leveillula taurica were determined as %8.33, %40.03, %44.20, %48.95, %53.99, %58.43, %63.37 and %64.83 respectively. In order to determine the efficacy of some fungicides against the powdery mildew disease, which was highest in the uncovered tomato cultivation, a fungicide test was conducted in four replicates according to the randomized split-block trial design using the susceptible Keita F1 hybrid tomato variety. As a result of the fungicide treatment, the highest effect was obtained with % 92.30 from micronised sülfür %80, which was followed by Triadimenol 250g / l, Fluopyram 200g / l + Tebuconazole 200g / l, Azoxystrobin 250g / l, Penconazole 100 g / l with %86.2, %80.3, %76.36 and %74.5 / L, respectively.