How mispriced equities drive the corporate takeover market: Comparison of developed and developing markets
Yanlış fiyatlanmış hisse senetleri şirket devralmaları piyasasını nasıl yönlendirir: Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların karşılaştırılması
- Tez No: 530344
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yanlış fiyatlanmış hisse senedi, aşırı değerli hisse senedi, devralma, birleşme ve satın almalar, Mispriced equity, Overvalued equity, Takeover, mergers and acquisitions
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma yanlış fiyatlanmış hisse senetlerinin birleşme ve satın almaları nasıl yönlendirdiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Yanlış fiyatlamanın ödeme yöntemi tercihine, duyuru öncesi primine ve devralan şirketin birleşme sonrası getirilerine etkisi üzerine kanıtlar sunmayı hedeflemektedir. Bu ilişkiyi test etmek üzere üç model oluşturulmuştur. Ampirik analizlerde lojistik regresyon ve çoklu regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi Ocak 2001 ve Aralık 2017 döneminde G7 (gelişmiş ülkeleri temsilen) ve E7 (gelişmekte olan ülkeleri temsilen) ülkelerinde gerçekleşen birleşme ve satın almaları kapsamaktadır. Çalışmanın sonuçları satın alan şirketlerin hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerde hisse senetlerinin aşırı değerli olması durumunda devralmada ödeme yöntemi olarak hisse senedi kullanmayı tercih ettikleri yönünde kanıtlar sunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde, şirketler sadece hisse senedi ile ödemeyi tercih ederken gelişmekte olan ülkelerde hisse senedi ve nakit ödeme birlikte kulllanılmaktadır. Ampirik bulgular devralmayı takip eden bir yıl içinde satın alan şirketin hisse senedi getirilerinin ortalama olarak %1 düştüğünü göstermektedir. Sonuçlar, hem gelişmiş hem gelişmekte olan piyasalarda hisse senedi aşırı değerli satın alan şirketlerin de hisse senedi getirilerinde düşüş olduğunu kanıtlar sunmaktadır. Duyuru öncesi primini test etmek için kullanılan modelin sonuçlarına göre gelişmiş piyasalarda satın alınan şirketin ortalama duyuru öncesi primi %30 iken gelişmekte olan piyasalarda %16 olarak belirlenmiştir. Analizlerde satın alınan şirketin hisse senedinin düşük değerlendirilmiş olması gelişmiş piyasalarda duyuru öncesi primin daha yüksek olmasına yol açarken gelişmekte olan piyasalarda yanlış fiyatlamanın duyuru öncesi primle anlamlı bir ilişikiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Bu çelişkili bulguların olası nedenleri kurumsal çevre ve kurumsal yönetim farklılıkları ve ekonomilerin farklı piyasa yapıları olarak listelenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates how mispriced equity affects mergers and acquisitions (M&A). It aims to provide evidence on the impact of mispriced equity on payment method, preannouncement premium, and post-merger returns of acquirer. Three models have been formed to estimate the impact of mispricing on each of the variables separately. Logistic regression and multiple regression models have been used for the empirical analyses. Sample of the study includes mergers and acquisitions cases from G7 (as representatives of developed economies) and E7 (as representatives of developing economies) economies for the period of January 2001 to December 2017. Results show that overvalued acquirers prefer to pay by stocks in the takeovers in both developed and developing markets. In developed economies, overvalued acquirers prefer stock as the payment method whereas in developing economies, overvalued acquirer prefer the combination of cash and stock as a payment method. Empirical findings revealed that stock returns of the acquirer decreased by 1% on average in the year following the takeover. Results suggest that overvalued acquirers also experience a decline in stock returns in both developed and developing markets. Results of preannouncement model show that average preannouncement premium of the target's stock is 30% in developed markets, and 16% in the developing markets. Furthermore, analysis suggests that undervaluation of the target's stock increases the preannouncement premium in developed markets whereas in the developing economies mispricing of the target has no significant relationship with preannouncement premium. These conflicting findings may be due to differences in the institutional environments, corporate governance practices, and market structure of these economies.