Politik istikrarsızlık ve ekonomik performans: Türkiye örneği
Political instability and economic performance: The case of Turkey
- Tez No: 530359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Politik istikrarsızlık, EGARCH modeli, GSYH Volatite, Döviz kuru Volatilitesi, Political instability, EGARCH model, GDP Volatility, Exchange Rate Volatility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada; EGARCH modelini kullanarak 1970-2017 yılları arasında Türkiye'de Politik istikrarsızlık ve Ekonomik performans göstergelerinin (GSYH ve Döviz kurunun volatiliteleri alınarak) oynaklıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Politik istikrarsızlık göstergeleri olarak on bir farklı istikrarsızlık değişkenine (Genel seçimler, yerel seçimler, referandum dönemleri, koalisyon dönemleri, grevler, terör olayları, darbe ve darbe girişimleri, faiz, ithalat ve ihracat) ait temel yıllık veriler ve kukla değişkenler kullanılmıştır. EGARCH modelinde elde edilen bulgulara göre, politik istikrarsızlık verilerinin GSYHV üzerinde negatif ve DövizKuruV üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study examines the relationship between the volatility of political instability and economic performance indicators (GDP and exchange rate) between 1970 and 2017 using the EGARCH model. It uses basic annual data and dummy variables of eleven different instability variables (general elections, local elections, referendums, coalitions, strikes, terrorist incidents, coups and coup attempts, interest rates, imports and exports) as political instability indicators. The findings obtained in EGARCH model suggest that political instability has a negative effect on GDPV and a positive effect on the Exchange RateV.