İllüstrasyon, karikatür ve grafik tasarım sanatı ilişkileri bağlamında grafik sanatçısı Necati Abacı'nın eserlerinin irdelenmesi
A study of products of graphical artist Necati Abacı in the context of interconnections of illustration, cartoon art and art of graphic design
  1. Tez No: 530457
  2. Yazar: FARUK ÇAĞLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi, desen, illüstrasyon, karikatür, grafik tasarım, form, mesaj, eser, fikir, yaratım, buluş, tasarım, soyutlama, stilizasyon, simge, Drawing, pattern, illustration, cartoon art, graphic design, form, message, artwork, idea, creation, abstraction, stylization, symbol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Necati Abacı grafik tasarımcı, karikatürist, illüstratör ve ressam olarak çok yönlü bir sanatçı olup her dalda başyapıt sayılacak eserler vermiş olmasının yanı sıra belki de en ayrıcalıklı farklılığı piyasa tecrübesi olan ender akademisyenler arasında bulunmasıdır. Zira, kendisi yıllarca piyasada çalıştıktan sonra önce İzmir 9 Eylül Üniversitesinde görev yapmış, oradan ayrılıp İstanbul'da reklamcılık sektöründe grafik tasarımcılık yaptıktan yıllar sonra piyasadan ayrılıp İstanbul Beykent Üniversitesinde o zamanki adıyla yardımcı doçent olarak görev yapmış, hem bilgisayarlı tasarım tekniklerini kullanabilen hem de boya ve fırçayla geleneksel tekniklerle eserler üretebilen piyasa deneyimli bir akademisyendir. Tezde; sanatçı olan değil, sanatçı doğan ve daha sonra sanattaki yetkinliğini geliştiren seçkin bir renk ve çizgi virtüözünün, usta bir görsel iletişim tasarımcısının çalışmaları konunun uzmanı sanat ve bilim adamlarının görüşleri ve eleştirilerinin ışığında, genel grafik tasarım kavramı içerisinde daha ayrıntılara girilerek illüstrasyon ve karikatür sanatları yönünden karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Necati Abacı was a multidimensional artist, who produced artworks in different fields like graphic design, cartoon art, illustration and pictorial art. Besides his high-grade artworks, perhaps most distinguishing qualification of him was being one of academicians having market practice experience. He did work as professional in market for many years and then attended as an academician in 9 Eylül University (İzmir). He left the university for working in İstanbul as graphical designer in advertisement sector, he continued this job for many years. Again he turned back to academic profession in Beykent University (İstanbul) as Assistant Professor backed market experience, giving lectures based both computers as well as physical paint and brush. In my thesis as an artist-born and one who developed his competence in colour and drawings, his artworks are studied and evaluated in the context of general graphic design art and with the perspectives of illustration and cartoon art considering the critics of experts in science and art comparatively.