Enstrümentasyon boyunca devamlı irrigasyon tekniğinin post-operatif ağrıya etkisi: Randomize klinik çalışma
The effect of continuous irrigation during preparation on post-operative pain: Randomized clinical study
- Tez No: 530485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ARSLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: devamlı irrigasyon ile preparasyon, endodonti, kök kanal tedavisi, postoperatif ağrı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı devamlı irrigasyon ile preparasyon tekniğinin apikal periodontitisli maksiller ve mandibular molar dişlerde postoperatif ağrıya etkisinin incelenmesidir. Materyal ve metot: Çalışmaya yüksek preoperatif ağrı değerlerine sahip 50 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı (n = 25). Birinci gruptaki hastalara geleneksel irrigasyon ve preparasyon işlemi yapıldı. Diğer gruptaki hastalara ise preparasyon devamlı irrigasyon altında yapıldı. Kök kanalları kalsiyum hidroksit ile geçici olarak kapatıldı. Diğer seansta dişler soğuk lateral kondensasyon tekniği ile dolduruldu. Elde edilen verilerin homojenite ve normalite testleri Levene's ve Kolmogorov-Smirnov testleri ile belirlendi. Veriler ki-kare testi, bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak analiz edildi (P = 0.05). Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktaydı (P > 0.05). Devamlı irrigasyon ile preparasyon grubunda kontrol grubuna göre 1., 2., 3. ve 4. günlerde daha az postoperatif ağrı bildirildi (P < 0.05). Devamlı irrigasyon ile preparasyon grubunda kontrol grubuna göre postoperatif perküsyon sırasındaki ağrı da daha az idi (P < 0.05). Sonuç: Çalışmamızın sınırları dahilinde; devamlı irrigasyon ile preparasyon yöntemi postoperatif ağrıyı azaltmada etkili bir yöntem olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of continuous irrigation during preparation on postoperative pain in maxillary and mandibular molar teeth with apical periodontitis. Material and method: Fifty patients with high level preoperative pain were included in the study. Patients were randomly divided into two groups (n = 25). In the first group, traditional irrigation and preparation were performed. In the other group, the preparation was done under continuous irrigation. Root canals were temporarily closed with calcium hydroxide. In the other session, teeth were filled with cold lateral condensation technique. Homogeneity and normality tests of the obtained data were determined by Levene's and Kolmogorov-Smirnov tests. Data were analyzed using chi-square test, independent sample t-test, Mann-Whitney U test and Pearson correlation analysis (P = 0.05). Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic data (P> 0.05).