Moda trendlerinin oluşumunda reklam tasarım ve bilinçaltı kültürel birikim
Advertising design and subliminal cultural accumulation in the formation of fashion trends
  1. Tez No: 530668
  2. Yazar: MEHMET CAN ÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, bilinçaltı, bilinçaltı reklamcılık, Advertising, subliminal, subliminal advertising
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İnsan var olduğu andan bugüne kadar her an etrafındaki çeşitli imgeler ve iletiler ile yaşamaktadır. Reklam kavramının ortaya çıkışından itibaren ise her birey potansiyel birer tüketici ve marka müşterisi haline gelmiştir. Ancak çoğu zaman reklam verenler; bireylerin gerçekten ihtiyaç duydukları mesajlardan daha çok, ihtiyaç duyulmasa bile potansiyel bir arzu nesnesi haline gelmesini istedikleri kavramları insanların zihinlerine yerleştirmeyi amaçlamışlardır. İşletmelerin kuruluş amacı şüphesiz ki kâr elde etmektir. Bunun için de mal ve hizmetlerini toplumda tanıtmayı hedeflerler. Bu tanıtımda da tutundurma karmasının elemanlarından özellikle de reklamdan yararlanırlar. Reklamcıların mesaj yaratırken hedefledikleri asıl olgu tüketici tarafından ilgi çekmesi, akılda kalması ve tüketim davranışına dönüştürmeye çalışmaktır. Bilinçaltı reklamcılık ise bu olguyu, tüketiciye bilinçli bir şekilde olmadan meydana getirmeyi hedeflemektedir. Çeşitli kültürel, toplumsal, coğrafik ögeleri kullanılarak bireye mesajı doğrudan değil dolaylı olarak iletilmesini amaçlanır. Günümüzde reklamlara dikkat edildiğinde, bilinçaltı reklamcılık unsurlarının sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Moda trendlerinin belirlenmesinde bilinçaltı reklamcılığı konu alan bu çalışma, diğer çalışmalara katkıda bulunması ve yeni bakış açıları kazandırmak ve reklam etiğini tartışmaya sunmak için hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
People have been living with different kinds of images and messages since the day that man was born. Each person has become a potential brand customer since advertising concept occurred. However, advertisers have mostly intended to put the things that they want them to be an object of desire into the people's minds instead of the messages that are needed by the people. It is surely beyond doubt that businesses are founded to earn profit. In order to do that, they aim to promote their products and services. They particularly take advantage of advertisement which is a member of the production mix. While creating a message, advertisers mostly want it to get the customer's attention, make it catchy and a consumptive behaviour. Subconscious advertising aims to bring this phenomenon to the consumer without conscious intervention. Using various cultural, social, geographical elements, it is aimed to convey the message to the individual not directly but indirectly. Today, when the attention is paid to advertisements, it is observed that the elements of subliminal advertising are often used. This study was designed to contribute to other studies and to give new perspectives and discuss advertising ethics.