Aktif olarak spor yapan ve yapmayan uzun mesafe koşucuların kardiyak fonksiyonlarının incelenmesi.
Active and non-active inverstigation of cardiac function of long-distance runners
- Tez No: 530739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ŞIKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: EKG, EKO, ALT, AST, LDH, TROPONIN I, CK MB Spor, Sporcu Kalbi, Uzun Mesafe Koşucu, ECG, ECHO, ALT, AST, LDH, TROPONIN I, CK MB, Sportsman, Heart, Long Distance Runner
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç:Aktif olarak spor yapan, yapmayan ve uzun dönem aktif olarak spor yaptıktan sonra bırakan,uzun mesafe koşucuların kardiyak fonksiyonlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma grubunu; Diyarbakır ilinde 18-45 yaş arasında hayatının hiçbir döneminde sporla uğraşmamış 15 sedanter kişi, 18-25 yaş arasında aktif olarak spor yapan 15 uzun mesafe koşucusu ve 35-45 yaş arasında bulunan ve uzun yıllar uzun mesafe koşmuş fakat son 10 yıldır koşuyu bırakmış 15 kişi, toplamda 45 kişi oluşturmuştur. Araştırmada deneklerin ekokardiyografi elektrokardiyografi ve kan parametreleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada spor yapmayan, uzun mesafe koşuyu bırakan ve halen aktif olarak uzun mesafe koşu yapanların ekokardiyografik parametreleri incelendiğinde, RAD (Sağ kulakçık çapı) parametresi dışında farklılık olmadığı saptanmıştır.Elektrokardiyografi değerlerine bakıldığında; QRS, QTC, QTR ve SV1 parametrelerinde spor yapma durumuna göre istatistiksel açıdan farklılaşma olmadığı,HR, PR, QT ve RV5 değerlerinde istatistiksel olarak farklılaşmaların olduğu saptanmıştır.Ekokardiyografide elde edilen konvansiyonel bulgular incelendiğinde ise, uzun mesafe koşucularının kalp kapak fonksiyonlarında eser triküspit yetersizliğin ve sağ kapak boşluğunun genişlemesinin ciddi bir sorun olduğu belirlenmiştir.Katılımcıların, kan parametrelerinde TROPONİN I değerleri dışındaki ALT, AST, LDH ve CK MB değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Sonuç:Aktif olarak spor yapan uzun mesafe koşucularının sağ kulakçık çapları uzun mesafe koşuyu bırakanlardan ve spor yapmayanlardan anlamlı olarak yüksektir.Aktif olarak spor yapan uzun mesafe koşucularının kalp kapak fonksiyonlarında eser triküspit yetersizliği ve sağ kapak boşluğu genişlemesi sorunları vardır. Aktif olarak spor yapan uzun mesafe koşucularının kalp hızların uzun mesafe koşuyu bırakanlardan ve hiç spor yapmayanlardan daha düşüktür.Aktif olarak spor yapan uzun mesafe koşucularının PR, QT VE RV5 değerleri uzun mesafe koşuyu bırakanlardan, PR değerleri spor yapmayanlardan yüksektir. Ayrıca aktif olarak spor yapan uzun mesafe koşucularının ALT, AST, LDH ve CK MB değerleri hiç spor yapmayan ve uzun mesafe koşuyu bırakmış olanlardan yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim:It is a comparative study of the cardiac functions of long distance runners who are actively engaged in sports, who do not and who quit after long term actively in sports. Material and Method: The research group; in Diyarbakır province between 18-45 years of age at any time of his life 15 sedanter people, 18-25 years of active sports between 15 long distance runners and 35-45 years of age between running and long years of running but last 10 years left the running 15 people, in total 45 people created. In this study, echocardiography and blood parameters of subjects were investigated. Results:In the study, it was found that there was no difference except the RAD parameter (right atrium diameter) when the echocardiographic parameters of those who do not do sports, leaving long distance running and still active long distance running were examined.When we look at the electrocardiography values, it was found that the QRS, QTC, QTR and SV1 parameters did not differ statistically in terms of fitness status and that there were statistically differences in HR, PR, QT and rv5 values. When examined the findings obtained by conventional echocardiography, trace tricuspid regurgitation and right heart valve function in long-distance runner there is a serious problem, it was determined that the expansion of the cavity cover.There were statistically significant differences in the lower, AST, LD and CK MB values in blood parameters except for troponin I values. Conclusion:The activite long distance runners ' right atrium diameters are significantly higher than those who leave long distance runners and do not exercise.The activitelong-distance runners have problems with tricuspid insufficiency and right valve gap expansion in heart valve functions. The activitelong distance runners ' heart rates are lower than those who quit long distance running and do not exercise at all. The PR, QT and RV5 values of long distance runners are higher than those of long distance runners, and PR values are higher than those of non-athletes. The lower, AST, LDH and CK MB values oflong distance runners are higher than those who do not exercise at all and have left long distance runners..