Turist rehberlerinin yaşam kalitesinin Türkiye'de rehberlik mesleğinin çalışma koşulları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of life of tourist guides in terms of working conditions of guiding professi̇on in Turkey
- Tez No: 530738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turist rehberliği, Yaşam kalitesi, Çalışma koşulları, Türkiye, Tourist guide, Quality of life, Working conditions, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çok boyutlu bir kavram olan yaşam kalitesi; sosyal refah ve yaşam standartları düzeyinin belirlenerek planlama ve geliştirme yapmak için gittikçe önemli bir hale gelmeye başlamıştır. Yaşam kalitesi araştırmaları ilk olarak sosyoloji alanında yapılmış; zamanla kavramın önemi fark edilmiş ve ekonomi, siyaset, sağlık gibi alanlarda da araştırılmaya başlanmıştır. Sosyal bilimlerin bir kolu olan turizm alanının da son dönemlerde ilgi görmeye başlayan yaşam kalitesi kavramı psikoloji ve fiziksel sağlık boyutları ile turist rehberleri üzerinde araştırılmıştır. Turist rehberi; turistin havaalanı görevlilerinden sonra karşılaştığı, ülkesi hakkında turiste ilk izlenimi verecek olan ve ülkesini en iyi şekilde tanıtmaya çalışan ülkenin en önemli vatandaşlarından birisidir. Çünkü turistin destinasyon ile ilgili düşüncesi büyük ölçüde turist rehberini algılamasına göre şekillenir. Rehberin kaliteli hizmet verebilmesi için çalışma koşullarının ve yaşamının kaliteli olması önemlidir. Bu araştırmanın amacı Türkiye'deki turist rehberlerinin çalışma koşullarını ve yaşam kalite düzeylerini belirleyerek, turist rehberlerinin yaşam kalitesi algılarının betimlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda eylemli olarak hizmet veren 35 turist rehberi ile nitel araştırma yöntemlerinde veri toplama araçlarından birisi olan derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen veriler, Maxqda Analytics Pro 2018 programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde kullanılan alt temalar literatüre göre belirlenmiş, kodlar ise katılımcıların cevaplarına göre belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, rehberlerin fiziksel sağlık ve psikolojileri ile ilgili, yasal haklar, güvenlik gibi sıkıntılar yaşamalarına rağmen kaliteli bir yaşam sürdüklerini düşündükleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Quality of life, a multi-dimensional concept; social welfare and standards of living have become increasingly important for planning and development. Studies of quality of life were first made in sociology; over time, the importance of the concept has been recognized and it has begun to be investigated in areas such as economy, politics and health. The concept of quality of life, which has recently started to be attracted to tourism sector which is a branch of social sciences, has been explored on psychological and physical health dimensions and tourist guides. Tourist guide; is one of the most important citizens of the country that the tourist has encountered after the airport officials, who will give the first impression of the country about the country and who is trying to introduce the country in the best way. Because tourists think about the destination is largely shaped by the perception of tourist guide. It is important that the working conditions and quality of life are high so that the guide can provide quality service. The aim of this research is to determine the working conditions of tourist guides in Turkey and quality of life levels, perception of quality of life is depicted in the tourist guides. For this purpose, in-depth interviews with 35 tourist guides, one of the qualitative research methods, were conducted. The data obtained by the semi-structured interview form were analyzed with Maxqda Analytics Pro 2018 program. The sub-themes used in the analyzes were determined according to the literature and the codes were determined according to the answers of the participants. As a result of the research, it was revealed that the guides thought that they live a quality life despite their physical health and psychology, legal rights and security problems.