Şamli Mehmed Rȃgib Divançesi ve incelemesi
Şamlı Mehmed Râgıb, his Divançe (Poem book) and its investigation
  1. Tez No: 530813
  2. Yazar: ROJHAT BAKAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Klasik Edebiyat, Mehmed Râgıb, Divançe, İnceleme
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
BAKAÇ, Rojhat. Şamlı Mehmed Râgıb Divançesi ve İncelemesi, Yüksek Lisans Tezi, Ardahan, 2018. Bu çalışmada, 19. yüzyıl divan şairi Râgıb'ın hayatı ve bilinen tek eseri olan Divançesi konu alınmıştır. Râgıb'ın yaşadığı yüzyılın siyasi, sosyal ve edebi durumunu özetleyen girişten sonra çalışmamızı oluşturan bölümlere geçilmiştir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Râgıb'ın hayatı, edebi kişiliği ve bilinen tek eseri olan divançesi ele alınmıştır. İkinci bölümde, Râgıb'ın şiirleri şekil ve muhteva olarak çeşitli yönlerden incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise divançenin yeni yazıya aktarılmış metnine yer verilmiştir. Çalışmayı özetleyen sonuç ve kaynakçadan sonra, divançenin Osmanlı Türkçesiyle yazılmış olan metni eklenmiştir. Şamlı olan Mehmed Râgıb, 1750 yılında doğmuş ve çeşitli devlet kademelerinde görev almıştır. 1828 yılında vali olarak gittiği Konya'da vefat etmiştir. Klasik edebiyat vadisinde ikinci Râgıb olarak bilinmektedir. Klasik Edebiyatın şairlerinden Tebrizli Saib ve Cavid'in şiirlerine tahmis yazan Râgıb, divan edebiyatının genel özelliklerini şiirlerine yansıtmıştır.
Özet (Çeviri)
BAKAÇ, Rojhat. Şamlı Mehmed Râgıb, His Divançe (Poem Book) and Its Investigation, Master's Thesis, Ardahan, 2018. In this study, 19. Century divan poet Râgıb's life and the only known work His Divançe's subject was taken. After the introduction which summarizes the political, social and literary situation of the century of Râgıb's, the sections of our study were taken into consideration. Our work consists of three main parts. The first part deals with Râgıb's life, literary personality and divançe, the only known work. In the second part, Râgıb's poems are examined in various aspects as form and content. In the third part, the new text of the divançe's is given. After the work summary and bibliography, the text of the divançe's written in Ottoman Turkish was added. Mehmed Râgıb, the Damascus, was born in 1750 and took part in various state levels. He died in Konya where he went as Governor in 1828. Classical literature is known as the second Râgıb in the valley. Râgıb, who wrote the poems of Tabriz Saib and Cavid, one of the poets of classical literature, reflected the general characteristics of Divan literature in his poems. Key-words: 19. century, Classical Literature, Mehmed Râgıb, Divance, Investigation.