Rhombic hareket mekanizmalı stirling motorunun halojen lamba ile performans testleri
The performance tests of a beta type rhombic drive stirling engine with halogen lamp
  1. Tez No: 530812
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stirling motoru, rhombic, motor torku, motor gücü, Stirling engine, rhombic, engine torque, engine power
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, rhombic hareket mekanizmasına sahip bir beta tipi Stirling motorunun performans testleri 1000 W halojen lamba ve LPG yakıtlı ısıtıcı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Motorun sıcak ucuna ısı enerjisinin halojen lamba kullanılarak aktarılması için paslanmaz çelik malzemeden kaviti imal edilmiştir. Deneyler 1000 W halojen lamba ile 450±10 °C sıcak uç sıcaklığında ve LPG yakıtlı ısıtıcı ile 600±10 °C sıcak uç sıcaklığında çalışma maddesi helyum kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 1000 W halojen lamba ile maksimum motor gücü ve momenti 6 bar şarj basıncında ve 261 dev/dk motor hızında sırası ile 96,9 W ve 3,54 Nm olarak elde edilmiştir. LPG yakıtlı ısıtıcı ile maksimum motor gücü ve momenti 8 bar şarj basıncında 412 dev/dk motor hızında 358 W ve 399 dev/dk motor hızında 8,41 Nm olarak elde edilmiştir. 2018, x + 41 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, performance tests of a beta type Stirling engine that has rhombic drive mechanism were carried out using 1000 W halogen lamp and a LPG fuelled heater. In order to transfer heat to hot end of engine by using halogen lamp, the cavity was made of stainless steel. Experiments were carried out at 450±10 °C hot end temperature by 1000 W halogen lamp and 600±10 °C hot end temperature by LPG fuelled heater using helium. Maximum engine power and torque were obtained as 96.9 W and 3.54 Nm at 6 bar charge pressure and 261 rpm engine speed, respectively for 1000 W halogen lamp. The maximum engine power and torque were obtained as 358 W at 8 bar charge pressure and 412 rpm engine speed and 8.41 Nm at 8 bar charge pressure and 399 rpm engine speed, respectively for LPG fuelled heater. 2018, x + 41 pages