Baku arşivlerinde 1900-1930 arası Türk edebiyatına dair yazılar
The texts of the new Turkish literature in Baku from 1900-1930
  1. Tez No: 530910
  2. Yazar: SAKHAVAT AZIZOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDİ AŞKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Edebiyatı, Bakü Arşivleri, Edebiyat Dersleri, Metinler, Şair ve Yazarlar, New Turkish Literature, Baku Archives, Literature Textbooks, Texts
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tezin kapsamında Bakü arşivlerinde muhafaza edilen Yeni Türk Edebiyatına ait metinler ele alınmıştır. Tezi oluşturan belge ve belgelerin ortaya konması sonucunda, Azerbaycan ve Türk edebiyatlarının karşılıklı etkileşimine ışık tutacak ve Yeni Türk Edebiyatı ile dönemin Azerbaycan edebiyatı arasındaki biçim ve içerik açısından benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkarıla bilecektir. Giriş bölümünde Yeni Türk Edebiyatı metinlerinin Bakü Elyazmalar Enstitüsündeki Şahsi arşivlerde tutulmasından, onların XX. yüzyılın başlarına Azerbaycan eğitim sisteminde kullanılan derslikmecmualarında basılmasından bahsedilmiştir. Birinci bölümde edebiyat tarihinde metinlerinin öğrenilmesinin önemi, edebi ilişkilerde metinlerin araştırılmasının ehemmiyeti, Türkiye-Azerbaycan edebi ilişkilerinde Türk edebiyatınn farklı devirlerine ait bilgilerin belirlenmesinde metinlerin rolü, metinlerin tarihi-künyesi, el yazma metinlerinin incelenmesi, tarihi ve sınıflandırılması araştırılmıştır. İkinci bölümde metinlerle ilgili genel edebiyat bilgileri, Azerbaycan edebiyatı bilgileri, Türk edebiyatı bilgileri incelenmiş, onların Tanzimat edebiyatı'na, Edebiyat-ı Cedide veya Servet-i Fünun, Milli edebiyat ve Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatına ait oldukları tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde yazarlarla ilgili bilgi verilmiş, onların hayatı ve eserleri üzerine kısa araştırma yapılmıştır. Dördüncü bölümde metinlerin dil konusu ele alınmış, örnekler verilerek yorumlanmıştır. Ayrıca Tanzimat Edebiyatı'na ait metinlerin, Edebiyat-ı Cedide veya Servet-i Fünun'a, Milli Edebiyat'a, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına ait metinlerin dil konusu incelenmiştir. Beşinci bölümde kavramlarla ilgili bilgi verilmiş, ayrıca metinler Hürriyet, Eğitimcilik, Vatanseverlik, Geleceğe inanç, Sosyal sorun, Aşk ve Ayrılık kavramları başlıkları altında irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the work of the Diploma Study, the texts of the New Turkish Literature, preserved in Baku archives, have been investigated. Introduction section of the New Turkish Literature texts in Baku kept in private archives and their publication in textbooks. The first section examines the importance of studying texts in literature, the importance of studying texts in literature, the role of texts in determining the knowledge of different periods of Turkish literature in Turkish-Azeri literary texts, history of texts, history and transcription of texts of manuscripts. In the second part the texts of basic literary texts, Azerbaijani literature information, Turkish literature have been studied and classed as belonging to different periods of Turkish literature. The third section provides information about the writers, a brief review of their lives and works. In the fourth part, the texts of the texts have been studied and illustrated. In addition, a study was conducted on the language of texts related to the various periods of Turkish literature. The fifth chapter provides guidance on topics, including the issues of Freedom, Enlightenment, Patriotism, Confidence in the Future, Social Problems, Love and Separation.