Cezayir'de izlenen Türk dizilerinin Türkiye algısına etkisi
Turkish TV series in Algeria and the effect of them for perception of Turkey
  1. Tez No: 530973
  2. Yazar: ABDERRAHMANE TEMINA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SAMİ MENCET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tv dizileri, Türk dizileri, Cezayir, Kültür, Toplum, TV series, Turkish TV series, Algeria, Culture, Society
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türk dizileri son yıllarda artan izleyici sayıları ile dikkat çekmekte ve uluslarası televizyonculuk alanında daha fazla rağbet görmektedir. Bu televizyon dizilerinin başarısı, öncesinde Brezilya dizilerinin yarattığı etkiye benzer şekilde, Küzey Afrika'dan Orta Asya ve Malezya'ya kadar uzanan geniş bir alanda hissedilmektedir. Bununla birlikte, Arap dünyasının genelinde ve özelinde ise Cezayir'de Türk dizileri sosyal, siyasi ve kültürel alanda ilgi çekmektedir. Türk dizilerinin dünya çapında başarılı ve popüler olmasının farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu konudaki en önemli motivasyonun kültürel ve tarihi unsurlara dayanan insan ve aile ilişkileri olduğu tahmin edilmektedir. Araştırmanın konusu“Cezayir'de İzlenen Türk dizilerinin Türkiye Algısına Etkisi”olarak belirlenmiştir.Çalışma, elde edilen verilerle izleyiciler ve diziler arasındaki kültürel etkileşimi ortaya koymak ve dizilerin yaratmakta olduğu Türkiye imajını açığa çıkarma hedefindedir. Çalışmada anket tekniği kullanılmakta ve Cezayir'de yaşayan insanlaraTürk dizileri ile iligli sorular yönetilmektedir. Elde edilen bulgular SPSS programı ile analiz edilerek açığa çıkan veriler dolayımı ile Cezayir toplumundaki izlerkitlenin Türk televizyon dizilerini izleme alışkanlıkları çözümlenmeye çalışılmaktadır. Türk dizilerinin Cezayir'deki izleyicileri nasıl, neden ve hangi şekilde, ne yönde etkilediği saptanmıştır. Son olarak kitle iletişim araçlarının toplumların kültürünü aktarmada ve ülke algısı oluşturmada etkili bir araç olduğu görülmektedir Nitekim çalışmada da vurgulandığı gibi Türk dizilerini izleyenlerin Türk kültürü hakkında bilgi sahibi olduğu, kendi kültürel değerleri ile arasında karşılaştırma yaptığı açıkça ifade edilmektedir. Türk dizilerinin yüksek oranda izleniyor oluşu Türkiye ve Türkler hakkında daha olumlu düşüncelerin oluşmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish series attract attention with the increasing number of audiences in recent years and are more in demand in the field of international television. The success of these television series is evident in a wide range of areas ranging from Africa to Central Asia and Malaysia, similar to the impact of the Brazilian series. However, in the Arab world and in particular, in Algeria Turkish series attract attention in social, political and cultural fields. There are different reasons why Turkish TV series are successful and popular around the world. It is estimated that the most important motivation is human and family relations based on cultural and historical elements. The topic of this study has defıned as "Turkish Tv Series in Algeria and The Effect of Them For Perception of Turkey''. The study obtained data aimed at reveals the cultural interaction between the audience and the number of series and the image of Turkey it creates. Questionnaire technique is used in the study and questions related to Turkish series are conducted to people living in Algeria. The findings are analyzed by SPSS program and the results of the analysis of the Turkish TV series are also investigated. It has been determined how, why and in what direction and in what form the Turkish series affect the audience in Algeria.Finally, it is seen that the mass media is an effective tool in transferring the culture of the societies and creating a perception of the country In fact, as emphasized in the study, it is understood that the audiences watched Turkish series have information about Turkish culture, they can compare with their own cultural values. Watching a high rate of Turkish TV series has contributed to the creation of more positive thoughts about Turkey and Turks.