Cep telefonu destekli video kelime sunumlarının lise öğrencilerinin kelime öğrenmeleri ve materyal motivasyonları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigating effect of video presentation via mobile phone on high school students' vocabulary learning and material motivation
- Tez No: 531194
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Video kelime sunumu, İngilizce kelime öğrenimi, İngilizce kelime öğrenme başarısı, materyal motivasyonu, cep telefonu yardımıyla kelime öğrenimi, Learning Vocabulary with video presentation, English Vocabulary Learning, English Vocabulary Learning Achievement, Material Motivation, Learning English Vocabulary via Mobile Phone
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde etkili bir yabancı dil süreci için kelime öğrenimi ve öğretimi çok önemlidir. Bu araştırmanın amacı İngilizce kelime öğrenimini cep telefonları destekli video kelime sunumları ile gerçekleştiren 9. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarında ve materyal motivasyonlarında anlamlı bir farkın olup olmadığını incelemektir. Çalışmanın araştırma grubunu 2017- 2018 eğitim öğretim yılında Mersin'de yer alan bir Anadolu Lisesinde bulunan 60 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma deney grubunda bulunan 30 ve kontrol grubundaki 30 öğrenciye yarı deneysel yöntem uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada İngilizce kelime öğretimi deney grubuna cep telefonu destekli video sunumlarına kelimelerin telaffuz ve cümle içerisindeki örnek kullanımlarının eklenmesiyle; kontrol grubundaki öğrencilere ise kitaptaki metin ve görsellerin kullanıldığı yöntemle yapılmıştır. Bu çalışmada deneysel süreç 8 hafta sürmüş ve deney ve kontrol gruplarına 9. sınıf ders kitabının 2. ve 3. ünitelerinde yer alan 50 kelime öğretilmiştir. Veri toplama araçları olarak, kelime öğrenme başarısını test etmek için araştırmacı tarafından geliştirilen Kelime Testi, Kişisel Bilgiler Formu, öğrencilerin materyal ve derse yönelik motivasyonlarını belirlemek için Öğretim Materyalleri Motivasyon Ölçeği ve Açık Uçlu Sorular Formu kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları SPSS 21 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sırasında hipotezi test etmek için ilişkili ve ilişkisiz örneklemler için t testi, iki yönlü varyans analizi ve içerik analizi yapılmıştır. Sonuçlar deney ve kontrol grubunun akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olduğunu ancak deney ve kontrol grubunun derse ve materyal kullanımlarına yönelik motivasyonu arasında anlamlı bir farklığın olmadığını göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre lise öğrencilerine İngilizce kelime öğretme sürecinde öğretimin etkili olması ve kelime öğrenme başarısının arttırılması amacıyla cep telefonu destekli video kelime sunumları kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Today, Learning and Teaching vocabulary becomes very important for effective foreign language learning process. The aim of this research is to examine whether there are any meaningful changes in academic success and material motivation of 9 grade high school students who studied English vocabulary with video presentation via mobile phone. For this purpose, a quasi‐experimental study was conducted to 9 grade students who are studying in an Anatolian High school in Mersin in 2017-2018 education year. The research group consisted of 60 high school students. The study was carried out with pre-test and post-test of experimental and control group. In this study, the words in English were taught to the students of the experimental group with videos that were shot by students in experimental group. The pronunciation of the words and some example sentences were placed to the videos. Vocabulary was taught to the control group with the help of visuals and texts in students' English books. During the eight weeks of experimental study 50 words were taught. As data collection tools, Personal Information Form and Multiple Choice Vocabulary Achievement Test developed by the researcher to evaluate students' vocabulary success,“Instructional Materials Motivation Survey”to investigate the motivation of the students pertaining to the materials and Open-Ended Question Form were used. The results were analyzed by using SPSS 21 programme. During the analysis, t-test for dependent and independent samples, two way Anova and Content Analysis were used to test the hypothesis. The results show that there is a significant difference between the academic success of experimental and control group in the favor of experimental group, but there is no significant difference between motivation of experimental and control group. According to the results it could be said that video presentation via mobile phones should be used in teaching English vocabulary to high grade students to make vocabulary teaching process more effective and increase students' achievement.