Life and death as mythological elements in Kate Atkinsons's works
Kate Atkinson'un eserlerinde mitolojik unsurlar olarak yaşam ve ölüm
- Tez No: 531355
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: mitoloji, kahraman, kahraman döngüleri, yaşam, ölüm, mythology, hero, hero patterns, life, death
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Mitolojinin, ve geniş anlamıyla edebiyatın, kahramanların örnek hikayeleriyle kitleleri eğlendirme ve eğitme işlevleri vardır. Tüm mitolojik hikayelerdeki ana unsurlar, zorlu bir yolculuğa çıkan bir kahramanın yer aldığı çoğu edebiyat eserinde izlenebilir. Campbell, Eliade, Rank, Raglan ve Dundes gibi araştırmacılar pekçok mitolojik hikaye incelemişler ve hepsinde tekrar eden kalıplar bulunduğunu saptamışlardır. Farklı araştırmacıların analiz ettiği kalıplar birbirlerinden ayrılan noktalara sahip olsa bile, yaşam ve ölüm, mitolojik birer unsur olarak tüm kahraman döngülerinde görülmektedir. Bu tezde, çağdaş bir yazar olan Kate Atkinson'un eserleri, yaşam ve ölüm unsurlarının ve işlevlerinin analiz edilmesi amacıyla incelenmiştir. Ve bu iki unsurun, kahramanın gelişimi sürecinin bir parçası olarak kahraman yolculularının her adımında mevcut olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mythology and literature in the broader sense have the functions of entertaining and educating masses via the exemplary tales of heroes. The main features in all mythological tales are traceable in most forms of literature in which exist protagonists setting forth for a journey. Researchers like Campbell, Eliade, Rank, Raglan and Dundes studied several mythological tales and found out that there are recurring patterns in all. Even if the patterns analyzed by different researchers differ somehow from each other, life and death as mythological elements are always to be found in all cycles of hero patterns. In this thesis, literary works of a contemporary author Kate Atkinson have been studied to analyze the elements of life and death and their functions in each work. These two elements have proven to be present at every step of the hero journeys as part of the forming of a hero.