Hemşirelik öğrencilerinin usulsüzlük algıları ölçeğinin geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
The investigation of the validity and reliability of nursing students perceptions of dishonesty scale
  1. Tez No: 531356
  2. Yazar: GONCA NÜZKET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLAY ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: usulsüzlük, akademik usulsüzlük, geçerlik, güvenirlik, hemşirelik, öğrenci, dishonesty, academic dishonesty, validity, reliability, nursing, student
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Metadolojik olarak yapılan çalışmanın amacı McClung ve Schneider tarafından geliştirilen Nursing Student Perceptions of Dishonesty Scale'in Türk dili ve kültürü için geçerli ve güvenilir bir araç olup olmadığını incelemektir. Çalışma Nisan- Ağustos 2018 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2., 3., ve 4. sınıfta öğrenim gören 368 öğrenciyle yürütülmüştür. Veriler,“Öğrenci Tanıtıcı Soru Formu”,“Hemşirelik Öğrencilerinin Usulsüzlük Algıları Ölçeği”ve“Akademik Sahtekarlık Eğilim Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde, dil geçerliği, kapsam geçerliği, ölçüt geçerliği, yapı geçerliği, değişmezlik ve iç tutarlılık analizleri kullanılarak yapılmıştır. Dil geçerliği için çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılmıştır. Kapsam geçerliğinde kapsam geçerlik indeksleri hesaplanmış olup tüm maddelerin kapsam geçerlik indeks değerleri 0,80-1,00 arasında değişmektedir. Ölçeğin ölçüt bağımlı geçerliğini elde etmek için Hemşirelik Öğrencilerinin Usulsüzlük Algıları Ölçeği'nin“Kopya çekme”alt boyutunun toplam puanları ile ölçüt test olarak uygulanan Akademik Sahtekarlık Eğilim Ölçeği'nin“Kopya Çekme Eğilimi”alt boyutunun toplam puanları arasında Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen korelasyon katsayısı (rxy= 0,617; p= 0,000)'dir. Yapı geçerliğini sağlamak için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda ölçeğin uyum iyiliği istatistiği değerleri χ2 /sd (Chi-square/df), (8678, 488/2018)=4,11, CFI=0,914, TLI=0,910 ve RMSEA=0,09 olarak elde edilmiştir. Değişmezlik güvenirliğini sağlamak için yapılan test- tekrar test analizlerinde ölçeğin alt boyutlarına ait pearson momentler çarpımı katsayıları 0,724- 0,924 arasında bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarına ait cronbach α katsayıları 0,701-0,971 değerleri arasında değişmektedir. Bu analizler sonucunda elde edilen değerler geçerlik ve güvenirlik için gereken değerleri karşılamakta olduğu görülmüştür. Sonuç olarak“Hemşirelik Öğrencilerinin Usulsüzlük Algıları Ölçeği”Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
The aim of the methodological study is to investigate whether Nursing Students Perceptions of Dishonesty Scale developed by McClung and Schneider is valid and reliable tool for Turkish language and culture. The study was conducted between April and August 2018 in Manisa Celal Bayar University Faculty of Health Sciences with 368 students attending 2nd, 3rd and 4th grade. The data were collected by the“Student Introductory Questionnaire”,“Nursing Students Perceptions of Dishonesty Scale”and“Academic Dishonesty Tendency Scale”. The evaluation of the data was made using language validity, content validity, criterion validity, construct validity, stability and internal consistency analyses. The translation-back translation method was used for the language validity. Content validity indexes have been calculated and for all items' the content validity index values range from 0.80 to 1.00. In order to obtained the criterion-related validity of the scale, the Pearson Correlation coefficient was calculated between the total scores of the“Cheating”subscale of Nursing Students Perceptions of Dishonesty Scale and the total scores of the“Cheating”subscale of Academic Dishonesty Tendency Scale applied as a criterion test. The correlation coefficient obtained is (rxy = 0,617; p = 0,000). Confirmatory factor analysis was carried out to ensure the construct validity. The analysis result, goodness of fit values of the scale was obtained as χ2 /sd (Chi-square/df), (8678,488/2018)=4,11 , CFI=0,914 , TLI=0,910 ve RMSEA=0,09. The Pearson coefficients of subscales of the scale were found between 0.724-0.924 in the test-retest analyzes performed to provide the stability reliability. The cronbach α coefficients for the subscales of the scale ranged from 0.701 to 0.971. The results of these analyzes, the values obtained were found to meet the values required for validity and reliability. As a result, the“Nursing Students Perceptions of Dishonesty Scale ”is a valid and reliable scale for Turkish society.