Basınç yaralarının iyileşmesinde baobab ve nar çekirdeği yağının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of baobab and pomegranate oil application on the healing of pressure ulcers
- Tez No: 531366
- Danışmanlar: PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Baobab yağı, Nar çekirdeği yağı, Basınç yaras, Baobab oil, Pomegranate oil, Pressure ulcer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma basınç yaralarını simüle eden Stadlerin Basınç Yarası modelinde, topikal olarak uygulanan Baobab, Nar Çekirdeği Yağı ve Serum Fizyolojik pansumanlarının basınç yaralarının iyileşmesindeki etkinliğini değerlendirmek amacıyla Ege Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 05.01.2018-05.02.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir Araştırma kapsamına Ege Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bulunan wistar cinsi, ortalama ağırlıkları 250-350 gr arasında değişen ve ortalama 8-12 haftalık (2-3 aylık) 21 rat alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan hayvanlara literatür doğrultusunda basınç yarası oluşturulmuştur. Oluşturulan basınç yaralarına Baobab, Nar Çekirdeği Yağı ve Serum Fizyolojik ile 21 gün boyunca günde 1 kez olacak şekilde, her gün aynı saatte pansuman yapılmıştır. Basınç yaralarının iyileşmesi makroskobik ve mikroskobik olmak üzere iki düzeyde değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda makroskobik olarak değerlendirilen yara alan ortalamaları ve yara iyileşme yüzdeleri ortalamaları ile mikroskobik olarak değerlendirilen histopatolojik analiz sonuçlarında Nar Çekirdeği Yağı ile pansuman uygulanan grubun diğer gruplara göre daha iyi iyileşme gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between 05.01.2018-05.02.2018 at Ege University Experimental Animal Research and Application Center in order to evaluate the effectiveness of topically applied Baobab, Pomegranate Oil and saline Dressings in improving pressure ulcers in Stadler's Pressure ulcer model simulating pressure ulcers In this research, 21 Wistar rats, weights ranging from 250-350 gr and average 8-12 weeks (2-3 months) were obtained from Ege University Experimental Animal Research and Application Center. Pressure ulcers were formed in animals according to the literature. Pressure ulcers created were dressed at the same specific time every day, with Baobab, Pomegranate Oil, and saline for 21 days. The improvement of pressure ulcers was assessed at two levels, macroscopic and microscopic. At the end of the study, macroscopically, the average of the wound areas and the percentage of wound healing and microscopic evaluation of the histopathological analysis revealed that the group treated with pomegranate seed oil showed better healing than the other groups.