2010-2018 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalına başvurmuş menenjitli hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of meningitis patients who applied to Pediatrics Department of Dicle University Faculty of Medicine between 2010-2018
  1. Tez No: 531516
  2. Yazar: AHMET NERGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: menenjit, ateş, crp, nlo, mpv
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Akut bakteriyel menenjit çocukluk çağının sık görülen morbidite ve mortalitesi yüksek olan enfeksiyon hastalıklarındandır. Viral, bakteriyel, ya da daha az olarak mantar, ilaç kaynaklı ya da onkolojik olabilir. Akut menenjit tanısı almış hastaların epidemiyolojik, klinik, laboratuvar verilerini, BOS' un hücresel ve biyokimyasal özelliklerini incelemek ve gerekli olgularda görüntüleme yöntemlerini uygulayarak elde edilen sonuçların tanıdaki değerini belirlemek, prognostik faktörlerini ve risk faktörlerinin mortalite ile olan ilişkilerini saptamak, uygulanan tedaviye yanıtlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Ocak 2010-Ocak 2018 tarihleri arasındaki 8 yıllık süreçte Çocuk Servisimizde akut bakteriyel veya modifiye pürülan menenjit tanısı konulan ve yatırılarak tedavi edilen 49 olgu ile 61 kontrol grubu hastaları arasındaki yaş, cinsiyet, başvuru yakınmaları, serum ve BOS bulguları, kültürlerde üretilen etkenler, kullanılan antibiyotikler, steroid tedavisi, aldığı tedavi ile tedavi süresi, klinik, laboratuvar bulguları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Menenjit tanısı almış hastalar ile kontrol grubu hastaları arasında yaş dağılımı, cinsiyet, sodyum, potasyum, kalsiyum, CRP, INR, WBC, NLO, MCV, RDW, MPV, lenfosit sayısı, nötrofil sayısı, kreatinin, glukoz değerleri arasında anlamlı farklılık saptandı. Menenjit tanısı alan hastaların bakılan BOS Kültürlerinin 35'inde kültürde üreme olmadı. S.Aureus 2 hastada, S.Pneuminiae 2 hastada ve S.Hominis 2 hastada ürerken, S.Viridans, S.Epidermidis, S.Capitis ve E.Faecalis 1'er hastada üreme oldu. Menenjit tanısı alan hastaların 24' ünde kan kültüründe üreme olmadı. Sadece S.Epidermidis 1 hastada ve S.Pneumoniae 1 hastanın kan kültüründe üreme oldu. Sonuç: Menenjitli hastalar ile kontrol grubu arasında tetkik ve tedavide anlamlı farklılıklar mevcut. Tetkiklerdeki anlamlı farklılıklar için daha geniş hasta grubu ve farklı çalışmaların yapılması gerekir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute bacterial meningitis is a frequent infectious disease of childhood with high rates of morbidity and mortality. Causes of meningitis might be viral, bacterial; or to a lesser extent fungal, drug-induced or oncologic. This study aims to identify epidemiologic and clinical characteristics of patients, laboratory results, cellular and biochemical characteristics of CSF, the relation of prognostic and risk factors with mortality; to use and determine the value of imaging methods in necessary cases; and evaluate the response to the medical therapy. Material and Method: This study retrospectively evaluated age, gender, presenting complain, serum and CSF findings, agents reproduced in cultures, antibiotics use, steroid treatment, administered treatments and their duration, clinical and laboratory findings by comparing control group of 61 healthy individuals with the case group which includes 49 patients who were diagnosed with acute bacterial or purulent meningitis and received inpatient treatment in Dicle University Faculty of Medicine in an 8-year span between January 2010 - January 2018. Results: A significant difference was identified between meningitis and control groups in terms of age distribution, gender, sodium, potascium, calcium, CRP, INR, WBC, NLO, MCV, RDW, MPV, lymphocyte count, creatinin, glucose. Of CSF cultures of meningitis patients, there was no reproduction in cultures of 35 cases. Reproduction of agents was as follows: S. Aureus in 2 patients, S. Pneuminiae in 2 patients, S. Hominis in 2 patients and S. Viridans, S. Capitis and E. Faecalis each in 1 patient. There was no reproduction in blood cultures of 24 patients who were diagnosed with meningitis. Only blood cultures with positive results showed S. Epidermidis in 1 patient and S. Pneumoniae in 1 patient. Conclusion: There were significant differences of work-up and treatment between meningitis patients and control group. Further studies with larger patients population are required for the significant differences of diagnostics.