Bir grup hastanın periapikal durumlarının üç farklı indeks kullanılarak dijital konvansiyonel teknikler ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde değerlendirilmesi
Evaluation of periapical states in a group of patients using digital conventional techniques and cone-beam computed tomography images using three different indices.
  1. Tez No: 531522
  2. Yazar: SİNAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL AVCU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periapikal lezyon, kortikal kemik, rezorpsiyon, periodontal aralık, Periapical lesion, cortical bone, resorption, periodontal space
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Travma ve enfeksiyonlar sonucu diş apeksi etrafında oluşan enflamasyona bağlı periapikal bölgelerde patolojik değişiklikler oluşabilmektedir. Bu değişikliklerin tanımlanmasında klinik bulgular çoğu zaman yetersizdir. Bu nedenle tanı için çeşitli radyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada periapikal durumun tanımlanması ve sayısal verilerin elde edilebilmesi için iki ve üç boyutlu radyolojik görüntülerde, üç araştırmacı tarafından, üç farklı indeks kullanılarak periapikal patolojiler değerlendirilmiştir. Periapikal ve panoramik görüntülerde periapikal lezyonlar, periapikal indeks sistemi ile skorlanmıştır. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri ise periapikal indeks skorlamasına ilave edilen kortikal kemikte genişleme ve yıkım varlığının araştırıldığı konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerine uyarlanmış periapikal indeksi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın diğer parametresi olan periapikal ve endodontik durum indeksi ise iki aşamadan oluşmaktadır. Kompleks periapikal indeks ile apikal periodontitis vakalarında periapikal kemik lezyonları sınıflandırılmıştır. Endodontik durum indeksi ile de kanal tedavili dişlerin dolgu kalitesi değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile periapikal durum tanısında rutin kullanılan iki boyutlu görüntülerin tanıdaki etkinliğinin saptanması ve farklı tecrübelere sahip araştırmacılar arasındaki yorum farklılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. periapikal değişikliklerin erken safhalarının tanımlanması ve dental tedavi öncesi önemli bir tanısal problem olan hastalık-kemik ilişkisinin belirlenmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
. As a result of trauma and infection, pathological changes in periapical regions due to inflammation around the dental apex can occur. Clinical findings are often insufficient to identify these changes. Therefore, various radiological methods are used for diagnosis. In this study, periapical pathologies were evaluated by using three different indices for two- and three-dimensional radiological images to determine periapical condition and to obtain numerical data. Periapical lesions were evaluated with a periapical index scoring system using both periapical and panoramic images. Cone-beam computed tomography images were evaluated with an adapted periapical index in which cortical bone expansion and destruction added to the periapical index score. The other parameter of the study, the periapical and endodontic status index, consisted of two stages. Periapical bone lesions were classified according to a complex periapical index and apical periodontitis cases. The endodontic status index and the quality of the filling of the canal-treated teeth were evaluated. The aim of this study was to determine the effectiveness of two-dimensional images used in the diagnosis of periapical status and to determine the difference between researchers with different experiences and interpretations. It was aimed to define the early stages of periapical changes and to contribute to the determination of the disease-bone relationship, which is an important diagnostic tool before dental treatment.