Çin deyimlerinde kadın imgesi
Female image in Chinese idioms
- Tez No: 531526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİNE İMGE AZERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çince Kadın Deyimleri, Kadın Kültürü, Kadının Yeri, Chinese Female Idioms, Woman Culture, Woman's Place
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çince kadın deyimleri dünyanın en uzun tarihine sahip topluluklarından biri olan Çin toplumu hakkında önemli bilgiler içermektedir. Bu deyimler Çin toplumunun sözlü ve yazılı edebi eserlerinde sıklıkla geçtiği gibi çok önemli de bir yere sahiptir. Kadın deyimleri, içerisinde geçen imgelerle, kullanılan söz sanatlarıyla, anlamsal derinliği ve ortaya çıktığı dönemlerle Çin tarihine, kültürüne ve toplum yapısına ışık tutmaktadır. Bu tez çalışması içerik bakımından altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde deyimin ne olduğu, Çin deyimlerinin yapısı ve özellikleri incelenmiştir. Çalışmamızda bu bölüm özellikle Çin dilinde deyimlerin önemini ve sahip olduğu karakteristik özellikleri kavramak açısından önemlidir. İkinci bölümde ise kadın deyimleri kültürel ve anlamsal açıdan sınıflandırılmıştır. Toplamda 332 kadınla ilgili deyim kendi içinde anlamsal içeriğine göre 12 sınıfa ayrılmıştır. Üçüncü bölümde ise Çin dili için deyimler kadar önemli olan başka bir değeri, söz sanatları incelenmiştir. Söz sanatları bir dilin zenginliğinin en gösterişli kısmıdır ki Çin deyimlerindeki söz sanatları anlatımı çok daha süslü ve gösterişli bir hale getirir. Üçüncü bölümde söz sanatları incelenerek kadın deyimlerinde nasıl kullanıldığı üzerinde durulmuştur. Bu bölümün araştırma için en önemli kısmı şudur ki, kadın deyiminde anlamsal olarak kadının olumsuz bir özelliği ifade ediliyorsa ya da kadın küçük görülüyorsa dahi bu söz sanatları ve bu söz sanatlarında kullanılan güzel varlıklarla ifade edilenin aksine sempatik, kulağa hoş gelen bir ifade yakalanmış olmaktadır. Dördüncü bölümde ise kadın deyimlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan kadının güzelliğiyle ilgili olan deyimlerin arka planını anlayabilmek adına Çin geleneksel vi kültüründeki kadının güzellik ölçütleri incelenmiştir. Burada kadının kaşı, gözü, beli, ten rengi ya da Çin tarihinde kadın için çok önemli ve acı bir geleneğe dönüşen ayak güzelliği gibi değerler incelenerek kadın deyimlerinde kullanılan ifadelerin temelini bu deyimlerde bulunan beyaz diş, ince bel, küçük ayak gibi ifadelerin oluşmasının nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde ise kadın deyimlerinde sıklıkla kullanılan kavramlar incelenmiştir. Kadını ifade ederken kullanılan simgesel ifadeler, bitki isimleri kuş isimleri, Çin kültüründeki değerli varlıklar ve Çin kültüründe önem arz eden renklerin kadını hangi anlamda nasıl betimlediği incelenmiştir. Altıncı bölümde ise deyimlerin oluşum sürecinde bu deyimleri etkileyen Çin antik döneminde toplumdaki kadının yeri incelenmiştir. Çin toplumunda ve geleneksel kültüründe kadının evdeki ve toplumdaki yeri ele alınmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Çin dilinin, Çince deyimlerin ve Çin kültürünün zenginliğini kavrayıp, Çin toplumundaki kadının sahip olduğu erkeğin arka planındaki yerinin Çince deyimlerde rahatlıkla görülebildiğini fakat Çince'nin zenginliğiyle de süslenerek sunulduğunu anlayabilmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Chinese female idioms contain crucial information about Chinese society that has the longest historical background. These expressions have a very important place in the oral and written literary works of Chinese society. The woman expressions shed light on the cultural and social structures of Chinese history on account of the images in it, the words used, the semantic depth and the periods in which it emerged. This thesis consists of six chapters. In the first chapter, what the expression is, the structure and characteristics of Chinese idioms are examined. In our study, this chapter is important especially in terms of realizing the importance and characteristics of idioms in the Chinese language. In the second part, female idioms were classified from the point of cultural and semantic features. In total, 332 feminine expressions were divided into 12 classes according to their semantic content. In the third chapter, rhetoric, which is as important as the idioms for the Chinese language, has been studied. The rhetoric is the most spectacular part of the richness of a language, which makes the expression in Chinese idioms more elaborate and flamboyant. In the third chapter, it is emphasized how figures of speech are used in female idioms. The most important part of this section for research is that even if a woman is semantically expressed through negative features or is seen incapable, euphoric expressions are captured, as opposed to those mentioned in the arts and the beautiful beings used in these words. In the fourth chapter, in order to understand the background of the idioms related to the beauty of the woman, which constitutes the majority of female idioms, the criteria of the beauty of women in Chinese traditional culture are examined. Here, the reasons for the expression of female expressions such as eyebrows, eyes, waist, skin colour or the viii beauty of the foot, which is transformed into a very important and painful tradition for women in Chinese history, are tried to be explained. In the fifth chapter, the concepts frequently used in female idioms are examined. The types of flowers used in the expression of women, bird species, valuable assets in Chinese culture and the importance of the colours that are important in Chinese culture are examined. In the sixth chapter, the place of women in society in Chinese antiquity, which influenced these expressions in the process of formation of idioms, was examined. In Chinese society and traditional culture, the place of women in the home and society is discussed. As a result of this study, we understand the Chinese language structure, idioms and the richness of its culture. Also, the background role of the man who is owned by a woman can be seen easily in Chinese idioms, moreover, it is presented with preciosity of substantiality of the Chinese language.