Sigortacılıkta pazarlama, Türk sigorta sektörünün hizmet yıldızı mekanizması ile analizi: Anket uygulaması
Marketing in insurance, analysis of service star mechanism in turkish insurance sector: Survey application
- Tez No: 531553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECLA TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Pazarlama, Sigorta Pazarlaması, Hizmet Yıldızı, Insurance, Marketing, Insurance Marketing, Service Star
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bireyler günlük yaşantılarında her an tehlikelerle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu tehlikeler insanların mallarına ya da canlarına yönelik olabilmektedir. Bireyler maruz kaldıkları tehlikelerin ortaya çıkardığı kayıpları en aza indirgeyebilmek ve de geleceklerini güvence altına alabilmek için bazı çözüm yöntemlerine ihtiyaç duyabilmektedir. Bu noktada sigortacılık faaliyetleri çözüm sunmaktadır. İnsanlar belirli bir miktarda prim ödeyerek sigorta şirketlerinden güvence satın almakta ve sigorta şirketleri de bu prim karşılığında sigortaladığı kişilerin risklerini devralmaktadırlar. Sigorta sektörü, finansal hizmetler sektörünün bir alt dalıdır. Sigorta ürünlerinin özellikleri incelendiğinde, ürünlerin hizmet sektörü özelliklere sahip olduğu görülebilmektedir. Hizmet sektörü ürünlerinin üretilmesi kadar, pazarlanması ve ürünün müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmesi de önemlidir. Mal sektörü ve hizmet sektörü için uygulana gelen pazarlama karması elemanlarının yanı sıra sigortacılık sektöründe hizmet yıldızı kavramı da kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sigorta müşterilerinin hizmet yıldızı elemanlarına bakış açılarını ve satın alma davranışlarını analiz etmektir. Çalışmada sigortacılığa ilişkin temel bilgiler verilmiştir. Ayrıca hizmet sektörünün ayırt edici özellikleri ile pazarlama konusunda teorik bilgilere de yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümü için İstanbul ilindeki 552 birey ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anketler neticesinde elde edilen bulgular Statistical Package for the Social Sciences 22.00 (SPSS) programı yardımıyla analiz edilerek, yorumlanmıştır. Bunun yanında araştırma sürecinde“Yapısal Eşitlik Modeli”(YEM) de kullanılmıştır. Analizler neticesinde sigorta satın alan kişilerin demografik faktörlerinin, hizmet yıldızı mekanizması unsurlarına bakış açılarında önemli farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Ayrıca müşterilerin satın alma davranışlarında insan unsuru, hizmetin sunumu ve işin amacı unsurlarının etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
People can face danger at any time in their daily lives. These threats can be directed at people's property or their lives. People may need some solutions to reduce the losses that they are exposed to, and to secure their future. At this point, insurance activities offer solutions. People paying a premium to buy a certain amount of assurance from insurance companies and insurance companies are taking over the risks of those insured by this premium. The insurance sector is a subdivision of the financial services sector. When examining the characteristics of the insurance products, it can be seen that the products have similar characteristics with service sector. It is also important that the service sector products can be produced, marketed and responded to the customer needs of the product. In addition to the marketing mix elements that are applied to the goods sector and the service sector, the concept of service star is also used in the insurance sector. The purpose of this study is to analyze the point of view of insurance customers on service star members and buying behaviours. Basic information on insurance is given in the study. In addition, the distinguishing features of the service sector and the theoretical knowledge on marketing are included. A face-to-face survey was conducted with 552 individuals in the province of Istanbul. The results of the surveys were analyzed and interpreted with the help of Statistical Package for the Social Sciences 22.00 (SPSS) program. In addition,“Structural Equation Model”(YEM) was used in the research process. As a result of the analyzes, demographic factors of insurance purchasers have been found to be significant differences in terms of the aspects of service star mechanism. In addition, it has been observed that the human element, the presentation of the service and the elements of work are influential on the purchasing behaviors of the customers.