Cerrahi alan enfeksiyonlarının önlenmesinde hemşirelerin tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Determining of nurses attitudes and behaviors regarding the prevention of surgical site infections
  1. Tez No: 531552
  2. Yazar: PELİN SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA CANDAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Nursing, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, hemşire, bilgi, tutum, davranış, Surgical site infections, nurse, knowledge, attitudes, behaviors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonlarının (CAE) önlenmesine yönelik tutum ve davranışlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ekim-Aralık 2017 tarihleri arasında İzmir ilinde yer alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde cerrahi kliniklerde ve ameliyathanelerde çalışan 288 hemşire oluşturdu. Araştırma örneklemine Ekim-Aralık 2017 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde cerrahi kliniklerde ve ameliyathanelerde çalışan araştırmaya katılmaya gönüllü ve araştırma sınırlılıklarına uyan 199 hemşire dahil edildi. Veri toplama aracı, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik bilgi formu ve literatür doğrultusunda hazırlanan CAE önlenmesinde hemşirelerin tutum ve uygulamaları soru formu olmak üzere toplam 50 sorudan oluşmaktadır. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıldı. Araştırmanın yürütülebilmesi için etik kuruldan, araştırmanın yürütüleceği kurumdan ve hemşirelerden yazılı izinler alındı. Araştırma sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesi SPSS (IBM SPSS Statistics 23.0) programında yapıldı. Uygulanan anketlerin güvenilirliği Cronbach alfa katsayıları ile kontrol edildi. Veriler; sayı, yüzde, ortalama ± standart sapma olarak verildi. Bilgi ve tutum skorlarının normal dağılım varsayımı Kolmogrov Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile test edildi. Bilgi ve tutum skorlarının normal dağılım göstermemesi nedeniyle bu skorlar non parametrik testler (Kruskall Wallis ve Mann Whitney U) kullanılarak değerlendirildi. Hemşirelerin bilgi düzeyi puanı ile mezuniyet durumu arasındaki ilişki incelendiğinde bilgi düzey puanı ile mezuniyet durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p=0.846). Hemşirelerin tutum puanı ile mezuniyet durumu arasındaki ilişki incelendiğinde tutum puanı ile mezuniyet durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p=0.526). Hemşirelerin çalışma süreleri ile bilgi düzeyi puanı arasındaki ilişki incelendiğinde, çalışma süreleri ile bilgi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p=0.283). Hemşirelerin enfeksiyon eğitimi alma durumları ile bilgi puanı arasındaki ilişki incelendiğinde, enfeksiyon eğitimi alma durumları ile bilgi puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0.017). Enfeksiyon eğitimi alma durumları ile bilgi puanı arasında zayıf, negatif ve anlamlı bir ilişki korelasyon saptanmış olup enfeksiyon eğitimi alanların bilgi puanının daha yüksek olduğu belirlendi. Enfeksiyon eğitimi alma durumları ile tutum puanı arasında zayıf, negatif ve anlamlı bir ilişki korelasyon saptanmış olup (p=0.004) enfeksiyon eğitimi alanların tutum puanının daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırmada elde edilen sonuçlar; enfeksiyon eğitimi alan hemşirelerin bilgi ve tutum puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmış olup, diğer karşılaştırma parametrelerinde anlamlı farklılık tespit belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the level of knowledge, attitudes and practices of nurses regarding the prevention of surgical site infection. The research's universe included 288 nurses working in surgical clinics and operating rooms at Ege University Medical Faculty Hospital in İzmir between October and December 2017. The studies sample included 199 volunteers and nurses matching the research limitations in participating in clinics and operating rooms at Ege University Medical Faculty Hospital between October and December 2017. The data collection tool consists of a total of 50 questions including the sociodemographic information form developed by the researcher and the attitudes and applications of the nurses in the prevention of SSI prepared according to the literature. The results of the research were evaluated in the SPSS (IBM SPSS Statistics 23.0) program. The reliability of the administered surveys was checked by Cronbach alpha coefficients. Data's; number, percentage, mean ± standard deviation. The assumption of normal distribution of knowledge and attitude scores was tested with Kolmogov Smirnov and Shapiro-Wilk tests. These scores were assessed using non-parametric tests (Kruskall Wallis and Mann Whitney U) because information and attitude scores were not normally shared out. When the relationship between knowledge score of nurses and education status was examined, it was not found that statistically significant difference between knowledge score and education status. (p=0.846) When the relationship between the study duration of nurses and information score was examined, it was found that statistically significant relationship was found between study duration and knowledge scores. (p=0.283) When the relationship between nurses' education of infections and knowledge score was examined, it was determined that there was a statistically significant relationship between infections education status and knowledge score. (p=0.017) A weak, negative, and significant correlation was found between the infecting status and the of knowledge, and it was determined that the knowledge score of infectious disease educators was higher. There was a weak, negative and significant correlation between infection education status and attitude score (p = 0.004), it was determined that the attitude score of the infection education areas was higher. The results obtained in the research; it was found that the knowledge and attitude scores of the nurses who got educated infection training were significantly higher than the nurses who did not studied infection training, and significant differences could not be detected in the other comparison parameters.