Osmanlı İmparatorluğu'nun Taksim projesi: San Remo Konferansı (18-26 Nisan 1920)
The project of Ottoman Empire's partition: Conferance of San Remo (18-26 April 1920)
- Tez No: 531554
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şark Meselesi, Sevr Antlaşması, Düvel-i Muazzama, Osmanlı taksimi, Ortadoğu, Musul, Petrol, Wilson İlkeleri, Ermenistan mandası, Eastern Question, The Treaty of Sevres, Great Powers, The Partition of Ottoman Empire, Middle East, Mosul, Oil, Wilson's Fourteen Points, Mandate of Armenia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
Türk tarihinin en“karanlık”dönemlerinden biri olarak nitelendirilen Umumî Harp ve işgal yılları, Türk milletini, Sevr Antlaşması gibi esaret altında yaşamaya mecbur edecek bir antlaşma ile sonlandırılmak istenmiştir. Antlaşmanın müzakere safhasını incelemek, Türk tarihindeki öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır. Bu çalışma, San Remo Konferansı kararlarının, Ortadoğu taksimi başta olmak üzere, eski Osmanlı coğrafyası üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlamaktadır. Ek olarak devletlerin politikalarında görülen değişkenliğin, kısa bir zaman diliminde gerçekleşebileceğini göstermesi açısından San Remo Konferansı, önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
With the Treaty of Sevres, which had forced to Turks to live under bondage, it was aimed to given an end to the years of Great War and invasion which can be described as one of the darkest times of Turkish history. Examining the phases of the negotiation of this treaty will contribute to a better understanding of the Turkish history. This study aims to demonstrate the impacts of San Remo Conference's decisions on the regions of Ottoman Empire especially the partition of the Middle East. Besides that San Remo Conference is essential for the demonstration of how changing policies of states can be carried out in a short time of period.