Anksiyete ve/veya depresif bozukluk hastalarında komorbid premenstrüel disforik bozukluğun vücut kompozisyonu ve yeme tutumu ile ilişkisi
The relationship of comorbid premenstrual dysphoricdisorder with body composition and eating attitude inpatients with anxiety and/or depressive disorder
- Tez No: 531563
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Premenstruel, Vücut Kompozisyonu, Yeme tutumu, Premenstrual, Body Composition, Eating attitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
İştah değişiklikleri ve aşırı yeme Premenstrüel disforik bozukluğun (PMDB) karakteristik semptomlarıdır. PMDB'li kadınlarda luteal fazda görülen iştahtaki belirgin artış, daha fazla kalori alımına ve kontrolsüz yemeye neden olur. Bu nedenle Biyoelektrik İmpedans Analizi (BIA) ile anksiyete ve/veya depresif bozukluğa komorbid PMDB'nin; vücut kompozisyonunu nasıl etkilediğini, vücut yağ yüzdesi (VYY) ile ilişkisi olup olmadığını ve bu kişilere yapılan yeme tutum testi (YTT) ile herhangi bir yeme bozukluğunun eşlik edip etmediğini araştırmayı amaçladık. Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran tüm hastalar arasından 66'sı anksiyete ve/veya depresif bozukluğa komorbid PMDB'si olan hasta grubu, 66'sı sadece anksiyete ve/veya depresif bozukluğu olan hasta grubu, 65'i kontrol grubu olan toplam 197 kişiyi kapsamaktadır.Çalışmayı kabul eden hasta gruplarına Sosyodemografik Veri Formu(SVF), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve YTT, kontrol grubuna ise sadece SVF ve YTT uygulanmıştır. Kişilerin boy, bel çevresi (BÇ), kalça çevresi (KÇ) ve abdomen çevresi (AÇ) ölçülmüştür. VYO'nun belirlenmesi amacıyla BIA yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için Statistica Version 13.3 kullanıldı. Çalışmamızda; PMDB'li grubun antropometrik ölçümleri, VYY, VYA ve YTT'si diğer gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Alt analizlere bakıldığında literatür ile benzer olarak PMDB'si olmayan ancak depresyonu olan kadınların kontrollere göre daha yüksek ağırlık, BKİ, BÇ, AÇ, KÇ, BKO, VYY, VYA'ya sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca önceki çalışmalarla uyumlu olarak PMDB'li grupta anksiyete ve depresyon şiddeti daha fazladır. Çalışmamız; bildiğimiz kadarıyla PMDB'de BIA yapılan ilk çalışma olması ve PMDB'nin yeme bozukluğu ile ilişkisini değerlendirmesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Appetite changes and overeating are characteristic symptoms of Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD). Women with PMDD have a significant increase in appetite in luteal phase, resulting in increased calorie intake and uncontrolled eating. Therefore, we aimed to investigate with Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) how comorbid PMDD with anxiety and/or depressive disorder affects body composition, whether PMDD is related to Body Fat Percentage (BFP) and whether these people have any eating disorder based on Eating Attitudes Test (EAT). This study included 197 patients who applied to Mersin University Research and Practice Hospital Outpatient Clinic of Psychiatry. Study sample consisted of 66 patients with comorbid PMDD with an anxiety and/or depressive disorder, 66 patients with only an anxiety and/or depressive disorder and 65 healthy controls. Sociodemographic Data Form (SDF), Beck Depression Inventory(BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI) and EAT were administered to all patients. Only SDF and EAT were used in the control group. Measurements for height, waist circumference (WC), hip circumference (HC) and abdominal circumference (AC) were performed in all subjects. BFP was determined with BIA. Statistica Version 13.3 is used for statistical analysis. In the study; anthropometric measurements, BFP, BFW and EAT of the group with PMDD did not show a significant difference between the groups.It wasfound that women with non-PMDB but depression have higher weight, BMI, WC, AC, HC, WHR, BFP, BFW than controls similar to the literature. In addition, anxiety and depression are more severe in the group with PMDD, consistent with previous studies. The study is important in terms of being the first study in which BIA is used for PMDD as far as we know and in terms of evaluating the relation between eating disorder and PMDD.