Karagöz dergisine göre Avrupa devletleri, Balkan ve Trablusgarp sorunu (1908-1913)
According to the Karagöz magazine the European states, the Balkan and the Tripolitania issue (1908-1913)
- Tez No: 531604
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Balkanlar, Avrupa devletleri, Karikatür, Karagöz dergisi, Ottoman, Balkans, European states, Cartoon, Karagöz magazine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, 1908-1913 dönemi Balkan Savaşları, Balkan devletlerinin isyanları, Avrupa devletlerinin Balkanlardaki hâkimiyet mücadelesi, sömürge politikaları, emperyalist amaçları, İttifak ve İtilaf Devletleri'nin oluşum süreci, Osmanlı Devleti'nin topraklarının paylaşımı, Trablusgarp ve Birinci Dünya Savaşı'na neden olan gelişmeler; konularını içermektedir. Bu konular, Karagöz dergisi karikatürlerinin yorumu ve tasviriyle açıklanmıştır. Karikatürler, bu döneme birinci elden kaynaklık etmektedirler. Dönemin gelişmelerini yansıtan bu karikatürler, bu dönemin geniş kitlelerine hitap etmişler, Avrupa ve Balkan devletlerini alaya almışlardır. Balkanlardaki kriz ve Avrupa devletleri arasındaki rekabetin, savaşa dönüşmesiyle toplumun moralini düzeltme konusunda etkili olmuşlardır. Bu çalışmada da dönemin genel algısı ve anlayışını tespit ve analiz etmeye; Avrupa devletlerinin; Balkan devletleri, Trablusgarp ve Birinci Dünya Savaşlarına etkilerini anlamak ve döneminin tarihi sürecine farklı ve özgün bakış açıları getirmek amacıyla katkı sağlamaktadırlar. Bundan dolayı da karikatürler, çalışmanın niteliği açısından önemli bir kaynaktırlar. Ayrıca çalışma, bu sayede analizini yaptığımız konularla; daha sonraki tarihi süreç içinde gelişen olayların çözümüne ve anlaşılmasına da yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the following topics: Balkan Wars, the rebellions of the Balkan states; European states' struggle for dominance in the Balkans; the colonial policies, imperialist aims and the establishment process of Alliance and Entente States, the occupations sharing the lands of the Ottoman Empire, the Battle of Tripolitania and developments leading to the Great War in the period of between 1908 to 1913. These issues are explained by the interpretation and description of the cartoons of Karagöz magazine. The cortoons witness to this period as the first source. These cartoons which reflects the developments of the own period affected the great public opinion of its period; made fun of with European and Balkan states. At the same time, they have been effective in correction the morale of the society in the period when the crisis in the Balkans and the competition between the European states turned into wars. Also, in this study they contribute to detection and analyzing the general perception and understanding of the period; in order to understand the influences of European states on the Balkan states, the battle of Tripolitania and Great War; and to bring different and unique perspectives about the historical process of this period. Therefore, cartoons are an important source in terms of the quality of study. In this way, the study helps analyzing and understanding the events that develop in the later historical process with the topics analyzed in this study.