Toplumsal bir tip olarak 'Ankaralı'
'Ankarali' as a social type
  1. Tez No: 531603
  2. Yazar: NİLÜFER ÖZTÜRK AYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tipoloji, Toplumsal Tip, Ankara, Ankaralı, Angaralı, Typology, Social Type, Ankara, Ankaralı, Angaralı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 444
Özet
Bu tezde, toplumsal tip kavramı ve metodolojisi üzerinden bir Ankaralı tipinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışmada Ankara şehir merkezi ve merkez ilçelerinde yaşayanlar esas alınmış ve Ankara şehir kimliği de sürece dâhil edilmiştir. Cumhuriyet'in başkenti Ankara'da yaşanan tarihsel değişim ve dönüşümler, kaçınılmaz olarak burada yaşayan insanları çeşitli şekillerde etkilemiştir. Bu etkiler neticesinde nasıl bir şehirlilik ve nasıl bir kimliğe sahip olunduğu sorusu etrafında bir tip çözümlemesi yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve bu amaçla 60 katılımcıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerin sonucunda elde edilen veriler derinlemesine yorumlanmış ve nihayetinde bir Ankaralı toplumsal tipine ulaşılmıştır. Tez;“giriş, sonuç ve ekler”kısmı hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bir Ankara tarihi sunulmuş; ayrıca seyyahların ve bazı edebiyatçıların gözündeki Ankara'ya dair kısa bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde sosyal bilimlerde tipleştirmenin kuramsal çerçevesi çizilmiş ve araştırmanın yöntemi ortaya konulmuştur. Saha araştırması bulgularıyla şekillenen üçüncü bölümde ise, Ankaralı toplumsal tipi tematik olarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reveal an Ankaralı type in terms of the concept and methodology of social type. The study is based on Ankara city center and people living in central districts, and Ankara city identity is included in the process, too. Historical changes and transformations experienced in Ankara, which is the capital city of the Republic, inevitably affect people living there diversely. As a result of these effects, around the question of how an urbanism and how an identity belonging is there, a type analysis is made. Qualitative research method is preferred and with this aim, 60 participants have been interviewed. In consequence of these interviews, the data is interpreted deeply and in the end an Ankaralı type is extracted. The thesis consists of three main parts besides the introduction, the conclusion and attachment parts. In the first chapter, a general Ankara history is presented; also short information about some itinerants and authors' perspectives on Ankara are given. In the second chapter theoretical framework of social typification is explained and methodology of the research is put forward. In the third chapter formed by field work findings, Ankaralı social type is analyzed and interpreted thematicall.