'Çöl Kraliçesi' filmi üzerinden İngiliz ajanı Gertrude Bell ve T.E. Lawrence'ın oryantalist söylemlerinin incelenmesi
The English agent gertrude bell and T.E. Lawrence exemining of their orientalist discourses on the 'Queen of the desert' film
- Tez No: 531621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Journalism, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Sinema, Gertrude Bell, T.E. Lawrence, Ortadoğu, Key words: Orientalism, Cinema, Gertrude Bell, T.E. Lawrence, Middle East
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Günümüzde kitle iletişim araçları arasında sinema, etkisini kitlesel bağlamda hem görsel hem de işitsel yönde oldukça yoğun olarak göstermektedir. Daha da popüler bir kitle iletişim aracına dönüşen sinemadaki anlatılar, gerek kurgusal gerek gerçek yaşamdan esinlenerek yapılmış olsun, içerisinde birçok ideolojiyi de barındırmakta olup, kitlelerin düşüncelerini etkileme gücüne sahiptir. Sinema filmlerinin yoğun olarak tercih edilmesindeki amaç ise aktarılmak istenen her türlü bilgiyi ve iletiyi, kitlesel olarak, etkileyici bir biçimde aktarabilmesi ve etkisinin kalıcı olmasıdır. Bu tez çalışması,“Çöl Kraliçesi”(Queen Of The Desert) filminden hareketle, Batı'nın Doğu'ya karşı“oryantalist”bakış açısının bir örneği olarak gösterilmiştir. Filmde yer alan ama gerçekte de var olan dönemin İngiliz ajanları arasında bulunan Gertrude Bell ve Thomas Edward Lawrence'ın Arapları ve yaşadıkları yerleri en ince ayrıntılarına kadar fotoğraflaması, günlüklere kaydetmesi ve bu bilgileri İngiliz servislerine bildirmeleri bakımından önem taşımaktadır. Çalışmada, dönemin casuslarının seyyah ve yardımsever kisvesi altında“Çölün Kraliçesi, Çöl Kızı, Çölün Annesi”diye anılan İngiliz Ajanı Gertrude Bell'in ve“Arabistanlı Lawrence”lakabıyla anılan Lawrence'ın İngiltere'nin sınırlarını nasıl belirlediği, Arapların kaderlerine nasıl yön verdikleri, Türklere ve Doğululara karşı nasıl bir bakış açısına sahip oldukları gibi konular üzerinde odaklanılmıştır. ABD ve Fas yapımı olan“Çöl Kraliçesi”filmindeki başrol ve diğer oyuncuların söylemleri üzerinde, eleştirel söylem analizi ve göstergebilimsel çözümleme ile literatür taraması yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, among the mass media, cinema shows its effect in a massive context both visually and audibly. Narratives in cinema that turn into a more popular for mass media, both made from fictional and real life originating, contain many ideologies and have the power to influence the thoughts of masses. The intention of cinema films is to be intensively preferred is that all kinds of information and transmissions that are desired to be transferred can be massively transferred effectively to changing and the effect is permanent. This thesis work is conducted as an example of the“orientalist”point of view of the West against the East, moving from the movie“ Queen Of The Desert ”. Gertrude Bell and Thomas Edward Lawrence, who are among the English agents in the film but actually existed, are important in terms of photography, daily recording, and reporting to the British services of the Arabs and the places they live in until their finest details. In the study, English agents of the period under the view of the traveler and benevolent, English Agent Gertrude Bell who known as“Desert Queen, Desert daughter, Desert's Mother,”and Lawrence who was known as“Lawrence of Arabia”how determined borders of England, how the Arabs were guiding their fates and how they have view towards Turks and Easterners focused on topics such as.“The Queen of the Desert”movie production by ABD and Moroccan, were used the critical discourse analysis and the semiotic analysis with the literature review method.