Dahilde işleme rejimine tabi işletmelerde finansal analiz karşılaştırması ve bir uygulama
Financial analysis comparision and application in enterprises subject to the processing regime
  1. Tez No: 531665
  2. Yazar: İLKNUR ORUÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnward Processing Regime, Financial Analysis, Panal Data Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle Uluslararası piyasalarda mal, hizmet ve sermaye hızlı bir sirkülasyona sahiptir. Dünya ekonomisiyle entegre olabilme çabaları nedeniyle ihracata dayalı sanayileşme politikaları uygulanmaktadır. Gümrük Birliği anlaşmasıyla nakdi teşviklerin yerini faaliyetleri teşvik eden tedbirler almıştır. Dahilde İşleme Rejimi Uluslararası pazarlarda rekabet edilebilirliğin sağlanmasında ihracatı teşvik eden ekonomik etkili gümrük rejimidir. Gerçekleştirilen ithalat işlemlerinde vergisel kolaylıklar sağlanmaktadır. İhraç taahhüdünü içeren ithalatlarla sağlanan maliyet avantajları, dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin edilebilme kolaylığı, ürün çeşitliliğinin artırılması uluslararası pazarlarda yer edinebilmeyi kolaylaştırmaktadır. Dahilde İşleme Rejiminin uygulama şekli, Ülke ekonomisi üzerindeki etkisi, BİST'te işlem gören Dahilde İşleme Rejimine Tabi İşletmelerde Gerçekleşen İthalat ve İhracat İşlemlerinin firmaların finansal yapısını nasıl etkilediği, Panel Veri Analizi ile değerlendirilmiştir. Anahtar Kelime : Dahilde İşleme Rejimi, Finansal Analiz, Panel Veri Analizi,
Özet (Çeviri)
With the influence of globalization goods, services and capital in the international markets have a rapid circulation. Due to the efforts to integrate with the world economy, industrialization policies based on exports are being implemented. With the agreement of the Customs Union, the cash incentives have been replaced by measures that promote activities. Inward Processing Regime is an economically efficient customs regime that promotes exports in ensuring competitiveness in international markets. Tax incentives are provided in the import transactions. The cost advantages provided by import commitments facilitating the availability of raw materials from world market prices and increasing product diversity make it possible to be included in international markets. The effect of the Processing Regime on the Inward Processing Regime, the effect of the Regulation on the Country Economy and the Imports and Exports Processes in the Regulations Regarding the Process Regarding the Inward Processing Regulations in the Exchange İstanbul, were evaluated by Panel Data Analysis.