Tiyatroda el kuklasının teknik özelliklerinin araştırılması ve 'Keloğlan Macun' adlı masaldan el kuklasına bir uygulama çalışması
Research of hand puppet theatre particular technic's and which call it name of 'Keloğlan Paste' fairy tale to hand puppet theatre a practice
- Tez No: 531809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİL AYCIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kukla, Keloğlan, Tiyatro, El Kuklası, Sanat, Puppet, Keloğlan, Theatre, Hand Puppet, Art
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tez, her dönemde farklı kültürlerde karşımıza çıkan ve kimi zaman ise ritüeller ve dini etkinliklerle köklü bir geçmişe sahip kukla ve kukla tiyatrosunun tarihinin değerlendirilmesi; araştırma konusunun özelde“el kuklasının teknik özellikleri”ni içermesi nedeniyle dünyanın farklı ülkelerinde el kuklası yapımı ve gösterisi üzerine eski ve yeni yöntemler bulunmaktadır. Yeni ve farklı yöntemlerin ortaya çıkmasıyla kukla sanatı yapımında değişiklikler bulunmaktadır. Bu yöntemler teknoloji ve yapı malzemelerinin de değişimi dönüşümü ile paralellik göstermektedir. Bu doğrultuda, el kuklası adına, ülkemizde de etkileşimler olmaktadır. Hayal gücü ve yaratıcılığın üst seviyede olduğu kukla tiyatrosu her yaştan tüm insanlara din, dil, ırk fark etmeksizin hitap etmektedir. Bu doğrultuda evrensel bir gösteri diline sahiptir. Araştırmada bunun üzerine bir uygulama çalışması yapılmıştır. Türk masallarından olan“Keloğlan Macun”adlı metin İngilizceye sonrasında Slovakça diline çevrilerek Slovakya'nın Banska Bystria şehrinde bir performans hazırlanarak çocuk izleyicilerin (3+) gösterimine sunulmuştur. Bu çalışma kapsamında farklı yöntem ve bilgilere ulaşılan el kuklası teknikleri güncel uluslararası örneklerin de yer alacağı bir şekilde yeniden düzenlenmiştir Kullanılmış malzemelerin dönüşümünü de kapsayan bu projede el kuklası tekniğine yer verilmiştir. Metnin üzerinde kukla tiyatrosuna hizmet edecek şekilde dramaturgi çalışması yapılmıştır.Bu çalışma kukla tiyatrosunu araştıranlar için kukla tarihi, yapım teknikleri ve bu alanda kullanılan malzeme ve aletler açısından yararlanacakları bir kaynak olabilir.
Özet (Çeviri)
The thesis, evaluation of the history of puppet and puppet theater with a long history of rituals and religious activities; There are old and new methods on the construction and demonstration of hand puppets in different countries of the world. Because the subject of the research includes in particular the making technical characteristics of the hand puppet research. With the emergence of new and different methods there are changes in the construction of puppet art. These methods are in parallel with the transformation of technology and building materials. In this respect, there are also interactions in our country on behalf of the hand puppet. The puppet theater, which has a high level of imagination and creativity, appeals to all people of all ages regardless of religion, language and race. In this direction, it has a universal language. An application study was carried out on this. The text named“Keloğlan Macun”, which is one of the Turkish tales, was translated into English and then translated into Slovak language and a performance was prepared in Banska Bystria, Slovakia and presented to the audience of children's viewers (3+). Hand puppet techniques, which have different methods and information within the scope of this study, have been rearranged in a way that will include current international examples. Hand puppet technique is included in this project, which includes the transformation of used materials. A dramaturgy study was performed on the text to serve the puppet theater. This study may be a source for puppet theater pupils to take advantage of dummy history, construction techniques and materials and tools used in this field.