Vezikoüreteral reflüde ön değerlendirme, sistoskopi ve geç dönem takip verilerindeki korelasyonun tedavi planlamasına etkisi
Effect of correlation of pre-interpretation, cystoscopy, and late period follow-up data on planning treatment in vesicourethral reflux
- Tez No: 531855
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ALICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Vesicouretrhral reflux, subureteric injection, ureteroneocystostomy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada kliniğimizde vezikoüreteral reflüde subüreterik enjeksiyon (STING) ve üreteroneosistosmi (UNS) yapılmış hastalar retrospektif olarak klinik, radyolojik, sintigrafik, laboratuvar ve ameliyat verileri karşılaştırılarak sonuçlarımızın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Haziran 2010 ve Ağustos 2018 tarihleri arasında VUR nedeni ile STING ve/veya UNS yapılmış 298 olguya ait klinik, radyolojik, sintigrafik, laboratuvar ve ameliyat verileri değerlendirildi. Üç kereden fazla STING ve iki kereden fazla UNS yapılmış 24 hasta çalışma dışı bırakıldı. %52.6 hastada tek taraflı ve % 47.5 hastada bilateral VUR saptandı. %79.2 hastada ilk işlem olarak STING ve % 20.8 hastada ilk işlem olarak UNS uygulandı. İlk kez STING yapılan 217 çocuğun ortalama yaşı 64.1±47.1 ay olarak saptandı. İlk enjeksiyonu bir yaşın altında yapılan 35 hasta (% 16.1) bulundu. Sadece STING ile müdahale edilen hasta sayısı 164 (%59.9 ) olarak bulundu. Bir yaşın altında UNS yapılan hasta sayısı 8 (%7.2) bulundu. Toplam 407 ayrı böbrek ünitesinin 76 (% 18.6) tanesinde skar saptandı. Preop ürodinami yapılan hastaların % 70'inde UDK saptadı. Hastaların % 5.8 'inde üreterosel, % 5.5'inde UVD, % 2.9'unda üreteropelvik darlık (UPD), % 2.55'inde ektopik açılımlı üreter saptandı.Tüm hastaların %65'inin tek müdahale ile, %89.9 hasta en fazla iki müdahale ile,% 98.5 en fazla üç müdahale ile tedavi edildi. Reflü tanısı konulduktan sonra subüreterik enjeksiyon ile hastaların %58'i açık ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebildi. STING yapılan hastalar işlem sonrası USG, VCUG ve aralıklı idrar tetkiki ile takip edildi. STING deneyimli kliniklerde, uygun endikasyonla yapıldığında hastaların çoğunluğunu açık operasyon veya sürekli antibiyotik kullanmaktan kurtarabilen yüz güldürücü bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the results of suburethric injection by comparing the data from clinical, scintigraphic, radiological, laboratory, and surgical data of the patients underwent vesicourehtral reflux (STING) and uretheroneocystostomy (UNS) for vesicourehtral reflux (VUR) in our clinic. Clinical, radiological, scintigraphic, laboratory, and surgical data of 298 cases who underwent STING and/or UNS for VUR from June 2010 to August 2018 in our cilinic were evaluated. 24 cases who had STING more than three times and UNS more than two times were excluded. Unilateral and bilateral VUR were detected in 52.55% and 47.44 of the patients, resprectively. First procedure performed was STING in 79.19% of the patients and VUR in 20.07% of the patients. Average age of the 217 patient who received STING as first treatment method was detected as 64.1±47.1. 35 patients (16.1%) received first injection in the first year of their life. 164 of the patients (58.85%) only had STING as treatment method. 8 patients (7.2%) had UNS treatment in their first year of life. Scar was detected in 76 (18.6%) of the 407 seperate kidney units. Unstable detrusor contraction (UDC) was detected in 70% of the patients who underwent pre-operative urodynamics. Ureterocele, ureterovesical stricture (UVS), ureteropelvic stricture, and ectopic angled ureter were detected in 5.83%, 5.47%, 2.18%, and 2.55% of the patients. 64.86 of the patients were treated with single procedure, 89.78% with two procedures, and 98.54% with three procedures. Following the reflux diagnosis, 58% of the patients were treated with sucutereric injection without further need for open surgery. Patients treated with STING were followed up via USG, VCUG, and intermittent urinary analyses. STING is an efficient procedure which can save the patients from open surgery and continuous antibiotic treatment when performed in experienced clinics to the patients with appropriate indications.