Alkol bağımlılığı tanısı alan erişkin hastalarda nörobilişsel işlevlerin aşerme şiddeti ile ilişkisi
The relationship between craving and neurocognitive function in adult patient with alcohol dependence
  1. Tez No: 531856
  2. Yazar: DURİYE GİZEM TOSUN DİLCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: alkol bağımlılığı, aşerme, yürütücü işlevler, alcohol dependence, craving, neurocognitive function
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Alkol Kullanım Bozukluğu (AKB) kişinin alkol tüketimi üzerindeki kontrolünü kaybettiği, kronik seyirli, aşerme ve yinelemelerle seyreden bir beyin hastalığı olarak tanımlanmakta ve alkolün beyin üzerine birçok olumsuz etkisinin olduğu bilinmektedir. Aşermenin yinelemenin yordayıcısı olduğu görüşü ağırlık kazandığından beri çalışmalar aşermenin altında yatan mekanizmaları anlamak üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmamızda, AKB tanılı erişkin bireylerde nörobilişsel işlevleri kontrol grubu ile karşılaştırmayı ve hasta grubunda nörobilişsel işlevlerinin aşerme şiddeti ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Çalışmamız 01.06.2016-01.09.2018 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Bağımlılık polikliniğine başvuran, SCID-I ile değerlendirilerek Alkol Bağımlılığı tanısı konulan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan, ayaktan veya serviste yatırılarak arındırma tedavisi tamamlandıktan sonra takibi devam eden 51 hasta ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan hastane personeli ve yakınlarından yaş, cinsiyet ve eğitim açısından benzer ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 44 katılımcı ile yürütülmüştür. Hasta grubuna araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formu, Penn Alkol Aşerme Ölçeği, Obsesif Kompulsif Aşerme Ölçeği, Michigan Alkolizm Tarama Testi kontrol grubuna sosyodemografik veri formu ve her iki gruba nöropsikolojik test bataryası (İleri ve Geri Sayı Menzili, Stroop, Kategori Akıcılık Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, İz Sürme Testi A/B) uygulanmıştır. Hasta grubunda nörobilişsel işlevlerde kontrol grubuna göre bozulma saptanmış ve nörobilişsel işlevlerdeki bozulma ile aşerme şiddeti arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Gelecek çalışmalar AKB'de görülen nörobilişsel işlevlerdeki bozulma ve aşermenin altta yatan mekanizmalarını anlamayı hedefleyerek AKB'de daha etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Alcohol dependence is defined as a brain disease in which person loses control over alcohol consumption and is a disease with chronic progression, craving and recurrence. Alcohol is known to have many negative effects on the brain. Since the idea that craving is a predictor of relapse, studies have focused on understanding the mechanisms underlying craving. In our study, we aimed to determine the relationship between severity of craving and neuro-cognitive functions by comparing neuro-cognitive functions with control group in adults and alcohol use disorder. Patients applied to the Addiction Outpatient Clinic of Department of Mental Health and Diseases of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine between 01.06.2016-01.09.2018 and hospitalized patients for follow-up treatment were evaluated by SCID-I and diagnosed with alcohol dependence and 44 individual who met with inclusion criteria and similar to age, gender, education level with patients group from hospital staff in Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine were included to the study. The sociodemographic data form, Penn Alcohol Craving Scale, Obsessive Compulsive Drinking Scale, Michigan Alcoholism Screening Test for patients group; sociodemographic data form for control group; and the neuropsychological test form for both groups (Forward and Back Digit Span Task, Stroop, Category Fluency Test, Wisconsin Card Matching Test, Trail Making Test A / B) were applied. In the patient group, neurocognitive functions were found to be impaired according to the control group and a positive relationship was found between the impairment of neurocognitive functions and severity of craving. Future studies may help to develop more effective treatment modalities in alcohol use disorder by aiming to understand the underlying mechanisms of disruption and neurocognitive functions in alcohol use disorder.