Stratejik girişimcilik: girişimci düşünme biçimi ve girişimci liderliğin işletme performansına etkisinde rekabet stratejilerinin rolü
Strategic entrepreneurship: the competitive mindset and the role of competitive strategies in the impact of entrepreneurial leadership on organizational performance
- Tez No: 531859
- Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Girişimcilik, Girişimci Liderlik, Girişimci Düşünme Biçimi, Maliyet Liderliği Stratejisi, Farklılaştırma Stratejisi ve İşletme Performansı, Strategic Entrepreneurship, Entrepreneurial Leadership, Entrepreneurial Mindset, Cost Leadership Strategy, Differentiation Strategy, Organizational Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin gösterdikleri girişimci liderlik, girişimci düşünme biçimleri ve işletme performansı arasındaki ilişkide maliyet liderliği ve farklılaştırma stratejilerinin aracı rolünü incelemektir. Bu bağlamda, mevcut araştırma girişimci liderlik, girişimci düşünme biçimi, işletme performansı değişkenlerini ele alıp bu değişkenler arasındaki ilişkileri sorgulayarak ve maliyet liderliği ile farklılaştırma stratejisi aracı değişkenlerini araştırmaya ilave ederek katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmada, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı 8 sektörde çalışan 443 yöneticiye anket yapılarak veriler toplanmış ve bu veriler yapısal eşitlik modellemesi ile analize tabi tutulmuştur. Girişimci düşünme biçimlerinin girişimci liderlik, işletme performansı, maliyet liderliği ve farklılaştırma stratejisi üzerinde anlamlı etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte girişimci liderliğin işletme performansı, maliyet liderliği ve farklılaştırma stratejisi üzerinde anlamlı etkisinin olduğu anlaşılmıştır. Beklenenin aksine girişimci düşünme biçimlerinin işletme performansı üzerindeki etkisinde maliyet liderliği ve farklılaştırma stratejilerinin aracı etkisi olmadığı saptanmıştır. Girişimci liderlik ve işletme performansı arasındaki ilişkide maliyet liderliğinin aracı etkisi olmadığı tespit edilirken; farklılaştırma stratejisinin kısmi aracı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the intermediary role of cost leadership and differentiation strategies in the relationship between entrepreneurial leadership, entrepreneurial mindsets and organizational performance. In this context, the current research deals with entrepreneurial leadership, entrepreneurial mindsents, organizational performance variables, interrogates the relationships between these variables and explores mediating variables in the differentiation strategy and the cost leadership. In this study, data are collected from the surveys given to 443 managers working in 8 sectors of Erzurum Chamber of Commerce and Industry and these data are analyzed by structural equation modeling. It has been determined that entrepreneurial mindsets have no significant impact on entrepreneurial leadership, organizational performance, cost leadership and differentiation strategy. Additionally, it has been understood that entrepreneurial leadership has a significant impact on the organizational performance, cost leadership and differentiation strategy. Contrary to expectations, cost leadership and differentiation strategies have no mediating impact on the impact of entrepreneurial mindsets on organizational performance. However, while the cost leadership has no mediating impact on the relationship between entrepreneurial leadership and organizational performance, it has been determined that the differentiation strategy has a partial mediating impact.