1946'dan günümüze Türk siyasetinde iktidar ile muhalefet partileri arasındaki genel ve yapıcı ilişkiler
General and positive relationships between government with opposit parties in Turkish politics from 1946 to these days
  1. Tez No: 531865
  2. Yazar: ERKAN KINCAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN EMİR AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Siyasal Hayatı, İktidar Partisi, Muhalefet Partileri, Ge-nel İlişkiler, Yapıcı İlişkiler, Turkish Political Life, Government Party, Opposition Parties, General Relationships, Positive Relationships
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de çok partili siyasal hayata geçildikten sonra iktidar ile muhalefet arasındaki genel ve yapıcı ilişkiler incelenmiştir. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde siyasal partiler kavramı ve işlevleri ile Türk siyasal hayatında modern siyasal yapının oluşumuna yer verilmiştir. İkinci bölümde Türk siyasal hayatında iktidar ile muhalefet ilişkilerinin tarihsel süreci incelenerek iktidar ve muhalefet kurumlarının birbirlerine karşı genel tutumları ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümünde ise iktidar ile muhalefet arasındaki yapıcı ilişkiler incelenmiş-tir. Bu bağlamda, süreçte yaşanan bazı önemli olaylara, muhalefetin iktidara etki ettiği bazı gelişmelere ve yasama çalışmalarına“yapıcı ilişkiler”çerçevesinde yer verilmiştir. İktidar ile muhalefet arasındaki siyasi ilişkilerin genel olarak gergin olduğu Tür-kiye'de zaman zaman yapıcı ilişkilerin de yaşandığı görülmektedir. Tezde, siyasal ilişki-ler, genel ilişkiler ve yapıcı ilişkiler ayrımı gözetilerek ele alınmış olsa da ilgili son iki bölüm arasında başlıklar kronolojik sıraya göre ele alınarak ve paralel başlıklar tercih edilerek konunun takibi kolaylaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I have studied overall and positive relationhipss between governments and opposition parties after multi-party period started in Turkey in 1946. The first section of the theses studies the concept and functions of political parties and the formation of the modern political structure in the Turkish political life. The second section studies the historical process of the relationships between the governments and opposition parties and general attitudes of the ruling and opposing political organisations against each other. And the third section studies the positive relationships between the governments and opposition parties In this context, I have included under the title of“positive relationships”some important cases and some developments in which the opposition groups contributed to the governments and some legislations passed in a political cooperation. It can be concluded that although we usually witness some tense relationships between government and oppositionin in Turkey, we can sometimes see positive relationships as well. Although we have put political relationships into two different categories as overall and positive relationships, we have tried to facilitate the comparison and association, by studying these two sections in a cronological flow and in paralleled headlines.