Adıyaman ili Gölbaşı ilçesinin sosyo-ekonomik sorunlarının analizi
The analysi̇s of the soci̇o economi̇c problems of Gölbaşi di̇stri̇ct of Adiyaman provi̇nce
- Tez No: 531870
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Adıyaman/Gölbaşı, Ekonomi, Sosyo-Ekonomik Sorunlar, Adıyaman / Gölbaşı, Economy, Socio-Economic Problems
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, Adıyaman ili Gölbaşı ilçe merkezinde yaşayan vatandaşların sosyo-ekonomik sorunlarını analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca, Gölbaşı ilçesinin daha yaşanılabilir bir ilçe olmasını sağlayacak uygulamalar için de ilgililere destek olmayı hedefleyen bu çalışmada, ilçenin mevcut sosyo-ekonomik yapısı da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada, ilçenin sosyo-ekonomik sorunlarını tespit etmek amacıyla anket soruları oluşturulmuştur. Anketler, katılımcılar ile yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Bu kapsamda Gölbaşı ilçe merkezinde ikamet eden 400 kişiye anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS-25.0 paket programı kullanılmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında köprü görevi gören Gölbaşı ilçesine demiryolu ve karayolu ulaşımı ekonomik açıdan büyük bir avantaj sağlamaktadır. Fakat ilçenin stratejik konumuna rağmen, sosyo-ekonomik sorunlarının olduğu ve ilçenin iç dinamiklerinin harekete geçirilemediği tespiti yapılabilir. Çalışmada; işsizlik, sanayinin gelişememesi, plansız kentleşme, sosyal yaşam alanlarının azlığı, yöresel ürünlerin markalaşamaması, miras yoluyla alınan arazilerin küçük parçalara ayrılması ve Suriyeli göçmenler ilçede algılanan en önemli sorunlar olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to analyze the socio-economic problems of the citizens living in Gölbaşı district of Adıyaman province. In addition, in this study aiming to support the applications for providing a more livable district, the socio-economic structure of the province was tried to be revealed. In the study, questionnaires were formed to determine the socio-economic problems of the district. Surveys were conducted face-to-face with the participants using an individual data collection method. Within this scope, a questionnaire was applied to 400 residents in Gölbaşı city center. SPSS-25.0 was used in the analysis of the data. Railway and road transport provides a great economical advantage to the Gölbaşı district, which serves as a bridge between the Eastern Anatolian Region and Mediterranean Region. Although the district is in a strategic position, it can be determined that there are socio-economic problems and that the inner dynamics of the province cannot be actuated. The most important problems perceived in the study for Gölbaşı district are unemployment, the lack of the industrial development, unplanned urbanization, the lack of social living spaces, the inability to brand local products, the fragmentation of land through inheritance, and Syrian migrants.