Darende halkının kırsal turizme yönelik algı ve düşünceleri
The perceptions and thoughts of residents of Darende about rural tourism
- Tez No: 531880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kırsal turizm, Darende, Darende'nin kırsal turizm potansiyeli, Darende halkının kırsal turizme yönelik düşünceleri, Rural Tourism, Darende, The Potential of Darende's Rural Tourism, Views of the Residents in Darende about Rural Tourism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kırsal turizm, kitle turizmine alternatif olarak oluşmuş doğayı ve yerelliği koruyan ve kaynağını doğadan alan bir turizm şeklidir. Kırsal alanlardaki halkın kalkındırılması için önemli bir araç olarak görülen kırsal turizm yerel halka ek gelir sağlar, kırdan kente göçü azaltır ve kırsal alanlarda çevresel bilinç oluşmasına katkı sağlar. Türkiye kırsal turizm açısından potansiyeli zengin bir ülkedir. Yer şekillerinin, kültürel ve tarihi özelliklerinin zenginliği, gastronomik değerlerin çeşitliği birçok farklı kırsal turizm sahasının oluşmasını sağlamıştır. Bunlardan biri de Darende olabilir. Darende Malatya iline bağlı bir ilçedir. Darende'de en önemli ekonomik faaliyet tarım olup, sulanabilir alanlarının azlığı ve tarımsal ürünlerden yeterince gelir elde edilememesi nedeniyle insanlar göç etmektedir. Kırsal alanlardaki kişilere ek gelir sağlayan kırsal turizm önemli bir ekonomik gelir kaynağı durumundadır. Araştırma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kırsal turizm kavramı, diğer ülkelerdeki durumu, kırsal turizmin etkileri ve kırsal turizmin özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Darende ilçesinin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi turistik çekiciliklere değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Darende halkının kırsal turizme yönelik algıları incelenmiş, demografik özelliklerine ve konakladıkları yere göre kırsal turizme yönelik algılarında değişiklik olup olmadığı ölçülmüştür ve bu sonuçlara göre Darende'nin kırsal turizminin geliştirilmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rural tourism is a kind of tourism that takes its source from nature. It has been formed as an alternative of mass tourism and it protects nature and local customs. Rural tourism, which is seen as an important tool to improve rural people, provides additional income for local people, diminishes migration from rural to urban, and makes great contribution to consciousness of environment in rural areas. Turkey is very rich in rural tourism potential. The richness of landscapes, cultural and historical features, and the diversity of gastronomic values allowed the formation of numerous rural tourism areas. Darende can be one of them. Darende is a county of Malatya and located in the west of it. The most important economic activity of Darende is agriculture; however, since the irrigable areas are rare and people cannot receive enough income from agriculture, they migrate from Darende. Rural tourism which offers extra income to local people is an important source of income. This study consists of three parts. In the first part, the notion of rural tourism, state of rural tourism in other countries, effects of rural tourism, and characteristics of rural tourism were handled. In the second part, natural, cultural, and historical touristic attractions of Darende were touched on. In the third part, the perceptions of Darende's residents of rural tourism were analyzed by using a questionnaire and then it was measured whether there were differences among their perceptions according to their place of accommodation and demographic variables. According to the results, some suggestions about how to improve Darende's rural tourism were provided.