Restoranlardaki yeşil mutfak uygulamalarının gıda tüketimine ve tekrar yemek yeme davranışına olan etkileri: İstanbul ili örneği
The effects of green kitchen practices in restaurants on food consumption and re-eating behavior: İstanbul province
- Tez No: 531881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN SERÇEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Mutfak Uygulamaları, Gıda Tüketim Eğilimleri, Tekrar Yemek Yeme Davranışı, Green Kitchen Practices, Food Consumption Trends, Re-eating Behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma yeşil mutfak uygulamalarının sürdürülebilir çevre üzerindeki olumlu etkilerini ön plana çıkararak bu uygulamaların müşterilerin gıda tüketimine ve tekrar yemek yeme davranışına olan etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. İstanbul ilinde bulunan yeşil restoranlarda müşterilerin gıda tüketim eğilimlerini belirlemek ve bu eğilimlerin tekrar yemek yeme davranışına etkisi olup olmadığını tespit etmeye yönelik olan araştırma dört ana bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde yeşil mutfak uygulamalarına ilişkin, ikinci bölümünde gıda tüketim eğilimlerine ilişkin, üçüncü bölümde ise tüketici davranışlarına ilişkin açıklamalar üzerinde durularak ayrıntılı incelemeler yapılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise yeşil mutfak uygulamalarının müşterilerinin gıda tüketimine ve tekrar yemek yeme davranışına olan etkilerinin incelenmesi amacıyla örneklemi oluşturan 338 müşteriye, araştırmacı tarafından geçerliği ve güvenirliği test edilen“Yeşil Mutfak Kalitesi Ölçüm Modeli: Y-Mutkal”,“Gıda Tüketim Ölçeği”ve“Tekrar Yemek Yeme Davranışı”ölçeklerinin uygulanmasıyla elde edilen araştırmanın bulguları yer almaktadır. Araştırma sonucunda müşterilerin restoranlardaki yeşil mutfak uygulamalarına yüksek derece önem verdikleri fakat bunu tekrar yemek yeme davranışında sergilemedikleri görülmüştür. Cinsiyet ile yeşil mutfak uygulamaları, gıda tüketim eğilimleri ve tekrar yemek yeme davranışı arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca gelir artıkça tekrar yemek teme davranışının da artığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to highlight the positive effects of green kitchen practices on the sustainable environment and to determine the impact of these practices on customers' food consumption and re-eating behavior. The study consists of four chapters to determine whether consumers tend to eat food in green restaurants in Istanbul and whether these trends have an impact on eating behavior again. The study focused on explanations regarding green kitchen practices in the first chapter, food consumption trends in the second chapter, consumer behaviors in the third chapter and conducted extensive analysis. The last chapter of the study included findings obtained by the application of a valid and reliable“Green Kitchen Quality Measurement Model: G-Kitchen ”,“Food Consumption Scale”and " Re-eating to 338 customers that were included in the sample to examine the effects of green kitchen practices on food consumption and re-eating behaviors. The study results indicated that the customers gave a high degree of importance to the green kitchen applications in the restaurants, but they did not show the same importance in re-eating behavior. It also concluded that there was a significant difference between gender and green kitchen practices, food consumption trends and re-eating behavior. In addition, there was a parallel increase between income and re-eating behavior.