Kültür belediyeciliği bağlamında Mamak Kültür Merkezi
Mamak Culture Center in the context of cultural municipality
  1. Tez No: 531983
  2. Yazar: SEFA ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Kültür, Kimlik, Local Administrations, Culture, Identity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kültür kavramı üretmek ürün elde etmek anlamına gelen 'cultura' kelimesinden türemiştir. Zaman içersinde anlamı genişleyerek insan davranışlarının tamamını kapsayıcı bir kavram haline gelmiştir. Kültür kavramının kapsayıcılığı zaman zaman anlamında bir muğlâklık oluşturmaktadır. Bu durum kültür çalışmalarında belli başlı bazı zorlukların oluşmasına sebep olmaktadır. Kültür kavramı 'populer kültür' 'yemek kültürü' vb sınıflandırmalar yapılmakla birlikte, kültür kavramı yürümeden konuşmaya kadar ağlamaktan gülmeye kadar bütün insan davranışlarını içersinde barındıran bir kavramdır. Yerel yönetimler, mekânsal bir sınırlama içersinde, belirtilen sınırların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla hizmet sunan bir yönetim mekanizmasıdır. Yerel yönetimler kendi mahkemeleri yasaları bulunmadan merkezi yönetimden aldığı yetki genişliği esasına dayalı olarak aldığı kanuni güç ile hizmetlerini yerine getirmektedir. Merkezi yönetim ile yerel yönetimler birbirine karşıt değil birbirine uyum içerisinde hizmetini yerine getiren kuruluşlardır. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Bölümlerin ilki yerel yönetimler kavramı; yerel yönetimlerin tarihsel gelişimi, merkezi yönetimler ilişkisi kanunsal alt yapısı gibi kavramları üzerinden açıklanmıştır. İkinci bölümde ise kültür kavramı, kültür kavramını sosyal bilimlerin ele alış şekli, kimlik, gelenek ve görenek gibi kavramlarla ilişkisi üzerinden açıklanmıştır. Yerel yönetimlerin kültürel faaliyetleri açıklanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Mamak belediyesi özelinde düzenlenen kültürel faaliyetler açıklanmış ve Mamak ilçesinde ikamet eden 350 kişi ile yapılan anket çalışmaları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of culture derives from the word“cultura”which means to produce, to gain products. It has become a concept that covers the whole of human behavior by expanding its meaning over time. The inclusiveness of the concept of culture sometimes creates ambiguity in meaning. This leads to certain difficulties in cultural studies. The concept of culture is the one that includes all the human behaviors from walking to running, from crying to laughing in addition to be classified as“popular culture”,“culinary culture”, etc. Local governments are a management mechanism that provides services to meet the needs of specified boundaries within a spatial constraint. Local governments fulfill their services with the statutory power they have obtained from the central government on the basis of the breadth of authority without their own courts and law. Central government and local governments are institutions that do not oppose each other but perform services in harmony with each other. This study consists of three main parts. The first part is narrated the concept of local governments through the concepts ofhistorical development of local governments, the relation with central governments and legal infrastructure. In the second part, the concept of culture is explained through the manner for handling the social sciences and the relation with the concepts such as identity, tradition and custom. Cultural activities of local governments are explained. In the third and last part, the cultural activities organized in Mamak Municipality are explained and the survey studies with 350 people residing in Mamak district are analyzed.