Türk bankacılık sektöründeki uygulanan stratejilerin stratejik yönetim açısından incelenmesi
Study of strategies applied at Turkish banking sector from the perspective of strategic managament
  1. Tez No: 531991
  2. Yazar: HASAN APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Bankacılık, Strategy, Strategic Management, Banking
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Finansal sektörün karmaşık yapısı gerek Türkiye gerekse diğer ülke ekonomilerinde Bankacılık sektörünün hayati bir noktada yer almasını sağlamaktadır. Dolayısıyla finans sektörü enstrümanlarında (döviz, faizler vb..) oluşabilecek herhangi bir aksama doğrudan bankacılık sektörünü de kendi içine çekiyor demektir. Sektörün mali kaldıracının yüksek oluşu da her bir az şiddette hareketlenmenin bankacılık sektörünü katlayarak artan şiddetle etkilere maruz bırakmasına sebep olmaktadır. Ayrıca ekonominin bu derece bel kemiği olması ve globalleşen günümüz dünyasında hiçbir ekonominin bir diğerinden bağımsız düşünülemeyişi bankaları ekonomik kırılganlık açısından da stratejik bir noktaya taşımaktadır. Bu amaçla karlılığı artırmak ve rekabet ortamında uyum yakalayabilmek için bankalar stratejik yönetime önem vermek durumundadır. Türkiye ekonomisinin son otuz beş yıllık ekonomik kriz geçmişi irdelendiğinde, yeniden yapılanma programlarının ve alınan stratejik yönetim kararlarının sektörü zaman içerisinde güçlendirdiğini ve bunun 2008 yılındaki global bankacılık krizinden korkulandan daha az etkilenilmesinde katkısı olduğu söylenebilmektedir. Bankacılık sektöründe etkinliği ve istikrarı aynı anda temin ederken ekonomik büyümeyi ve refahı da destekleyecek rekabet düzeyinin ne olacağına ilişkin bulguların Michael Porter'ın beş güç analizi aracılığıyla tespit edilmesi sektöre stratejik yönetim bakımından öneriler sunulmasını da mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The complex nature of financial sector leads the banking sector to a vital status. Thereby, any kind of setback in financial sector instruments (exchange, interest etc..) would pull the banking sector into their own disruption. Banking sector's high financial leverage provokes an incrementally increase in it even in the case of a marginal severe economic disturbance. Moreover, the fact that no economy being imagined independent from another in our globalized world and the banking sector being the backbone of the economy lead it to a strategic point in terms of economic fragility. For this purpose, banks are forced to place emphasis on strategic management in order to increase profitability and to adapt themselves to the competitive environment. When the last thirty five years of Turkish economy is examined, it is possible to express that restructuring programmes and strategic managerial decisions strengthened the banking sector and that it enabled the Turkish economy being effected by the global crisis in 2008 less than expected. While providing effectiveness and stability in the banking sector and establishing the findings by Michael Porter's Five Forces Analysis regarding what level the rivalry that promotes economic growth and prosperity should be enables to present suggestions in terms of management.