A model and an application for information technology governance, risk and compliance and implementation in a bank
Bilgi teknolojileri yönetişimi, risk ve uyum model önerisi ve bir bankada uygulaması
- Tez No: 744405
- Danışmanlar: PROF. DR. BATUHAN KOCAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İşletme, Banking, Computer Engineering and Computer Science and Control, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cobit, IT GRC, LSA, BT Yönetişimi, Cobit, IT GRC, LSA, IT Governance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bilgi ve ilgili teknolojilerindeki hız kesmeyen gelişmeler bu alanın etkin yönetişiminim önemini her geçen gün artırmaktadır. BT (Bilgi Teknolojileri) yönetişimini tek başına ele almak yerine geliştirilen en önemli yaklaşımlardan birisi yönetişim, risk ve uyumun bir arada değerlendirildiği GRC (Governance, Risk ve Compliance, Yönetişim-Risk ve Uyum) yaklaşımıdır. GRC kurum genelinde uygulanan bir model olmakla birlikte bir alt küme olarak BT GRC modelleri de geliştirilmekte ve BT süreçlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi hedeflenmektedir. BT yönetişimi, etkin bir yönetim gözetimi sağlayabilmek adına işletme stratejileri ile BT stratejilerini eş düzeyleme, BT hedeflerini kurumsal hedefler ile ilişkilendirme, işletme hedeflerine uyumlu BT hedefleri tespit etme ve sürekli izleme faaliyetlerini kapsamaktadır. BT risk yönetimi ise işletmelerin BT temelli işleyen süreçlerinin karşılaşabileceği olumlu/olumsuz risklerine karşı cevap stratejileri geliştirmeyi, risklerin artan veya azalan etkilerini gözlemeyi, gerçekleşme olasılıklarına göre sürekli iyileştirme süreçlerini içermektedir. Bilgi teknolojileri temelli çalışan işletmeler için BT riskleri, siber tehditlerden kaynaklanan riskleri de içerdiği düşünülürse BT risklerinin etkin yönetimi ve gözetiminin önemi anlaşılacaktır. BT mevzuat uyum süreçleri ise yoğun mevzuat gereksinimi gösteren sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için önemi artabilen, etkin yönetilmez ise mevzuat uyumsuzlukları karşısında kanun koyucu/mevzuat otoritesi tarafından ağır cezalara çarptırılabilecektir. Gerek iç denetim ve kontrol faaliyetleri gerekse dış denetim ve düzenleyicinin bizatihi yaptığı denetimler işletmenin etkin bir GRC modeli işletmesi ile rahatlıkla yürütülebilecek süreçler haline gelebilmektedir. Tez kapsamında, BT süreçlerinden geliştirilmesi ve olgunluk seviyesinin yükseltilmesi gereken süreçleri belirlemek için bir BT GRC modeli oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu model tüm işletmelerde kullanılabildiği için özellikle sıkı düzenlemelere tabi olan ve sürekli denetlenen bankacılık sektöründe örnek bir uygulama yapılmıştır. Uyum boyutunda, Türk bankalarının BT süreçlerinde uyması zorunlu olan en güncel mevzuat hükümlerinin modele dahil edilerek BT GRC sürecinin tamamlanması hedeflenmiştir. Türkiye'de BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), bilgi teknolojileri süreç yönetiminde kullanılmak üzere Cobit'i (Bilgi ve İlgili Teknolojiler için Kontrol Hedefleri) mevzuatta referans kaynak olarak sunmaktadır. ISACA'nın (Information Systems Audit and Control Association) en güncel iyi uygulamalar bütünü“Cobit 2019”, terzi dikimi bir yönetişim modeli kurulumu amacıyla oluşurulmuştur, ancak Cobit tasarım kılavuzu, işbirlikçi bir yaklaşım için uygun olmayan bir yöntem önermektedir. Tez kapsamında, Cobit 2019'un işletmenin yönetim organları tarafından işbirliği içinde uygulanması için bir model önermektedir. Örnek bankanın BT yönetişim ekibini hedef alan, Cobit 2019 temelli, ortaklaşa yapılan bir nicel araştırma sonucunda, 10 tasarım faktörü ve önceliklendirilmiş süreçlerin sonuçlarını içeren bir model tasarlanmıştır. Akademik alanda ilk kez Cobit 2019 tasarım kılavuzu yardımıyla terzi dikimi özel bir IT GRC modeli oluşturulmuştur. BDDK'nın 2021 yılında yenilenen BT ile ilgili mevzuatı“Banka Bilişim Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri”yayımlanmıştır. Bu yönetmelik sektör için zorunlu hale gelmiştir. Cobit'in 1202 uygulamasının yasal karşılıklarını veya ilişkilerini bulmak için BDDK'nın 214 mevzuat hükümleri arasındaki ilişki latent semantik analiz metodolojisi ile ortaya konulmuş ve 1202*214 matrisi aracılığıyla oluşturulan bu veri seti ile Power BI v.2.87 uygulamasının yardımıyla raporlama gösterge tabloları oluşturulmuştur. Sonuçlar, belirlenen modele göre örnek bankanın en önemli (veya önce ele alınması gereken) 5 sürecinin; • DSS 05, Yönetilen Güvenlik Hizmetleri (Managed Security Services) • DSS 04, Yönetilen Süreklilik (Managed Continuity) • APO 12, Yönetilen Risk (Managed Risk) • APO 13, Yönetilen Güvenlik (Managed Security) • EDM 03, Garanti Edilmiş Risk Optimizasyonu (Ensured Risk Optimization) Bu süreçler bir arada değerlendirildiğinde bankanın güvenlik ve süreklilik yönetimine yönelik işletilen süreçlerinde olgunluk seviyesini artırabilmek üzere iyi uygulamalar baz alınarak ve mevzuat gereksinimleri gözetilerek çalışmalar gerçekleştirmesi önerilmektedir. Bu 2 ana sürece ek olarak BT risklerini hem yönetişim hem de organizasyon seviyesinde etkin yönetimine önem vermesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Önerimize uygun pratikler ve mevzuat hükümleri de LSA temelli veri setinden modellenerek bankanın kullanımına sunulmuştur. En düşük önem seviyesine göre belirlenen süreçlere göre banka; BT strateji ve inovasyon yönetiminde, bütçe ve maliyet yönetiminde, kaynak optimizasyonunda, portföy/program ve proje yönetiminde ve servis seviye anlaşmaları süreçleri yönetiminde olgun süreçler işletmektedir ve yeni pratikler uygulamak zorunluluğu görülmemiştir. Bu süreçler için mevzuat uyumsuz alanları bulunabilir ve en iyi uygulama ile uyum sağlamak için Cobit eylemleri tanımlanabilir. Bu sürecin yardımıyla regülasyon boşlukları bulunabilir ve ardından en iyi uygulama ile uyum sağlamak için Cobit aksiyonları tanımlanabilir. Sonuç olarak bu model ve uygulama ile Bankaların regülasyona ve uluslararası iyi uygulamalara uyum konusunda kolaylık sağlanmıştır. Oluşturulan ilişki matrisi ile işletme gerek model kapsamında öncelik sırası belirlenmiş tüm domainlerde regülasyona tabi olduğu noktaları inceleyebilir, gerekse regülasyondan yola çıkarak hangi pratikleri/aksiyonları uygulaması gerektiğini belirleyebilir. Tüm bankacılık sektöründe kullanılabilir olan bu yöntem, regülasyon ve iyi uygulamalar arasında ilişki bulma yolunda akademi için de sonraki çalışmalar için fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Continuous developments in information and related technologies increase the importance of effective governance in IT (Information Technology) day by day. One of the important approaches developed is the GRC (Governance Risk and Compliance) approach, where governance, risk, and compliance are evaluated together instead of considering IT governance alone. Although GRC is an enterprise-wide model, IT GRC models are also developed as a subset, and it is aimed to manage IT processes more effectively & efficiently. IT governance includes the alignment of business strategies, and IT strategies, associating IT goals with corporate goals, determining IT goals in line with business goals, and continuous monitoring in order to ensure effective management and executive oversight. On the other hand, IT risk management includes developing response strategies against the positive/negative risks that the IT-based operating processes of the enterprises may encounter, observing the increasing or decreasing impacts of the risks, and continuous improvement processes according to their realization possibilities. Considering that IT risks include the risks arising from cyber threats for businesses working on information technologies, the importance of effective management, and surveillance of IT risks will be understood. IT compliance processes may increase in importance for businesses operating in sectors that require intense legislation, and if they are not managed effectively, they may be subject to heavy penalties by the legislator/regulatory boards against legislative incompatibilities. Internal audit and control activities, as well as external audits, and audits by the authority themselves, can become processes that can be easily carried out by the enterprise operating an effective GRC model. Within the scope of this thesis, it is aimed to create an IT GRC model to define which IT processes need to be evolved, and the maturity levels get higher. As this model can be used in all businesses, an exemplary application has been made especially in the banking sector, which is subject to strict regulations, and continuously audited. In the compliance dimension, it is aimed to complete the IT GRC process by including the most up-to-date legislation provisions, which are obligatory for Turkish banks to comply with in IT processes, into the model. In Turkey, BRSA (Banking Regulation and Supervision Authority) offers Cobit (Control Objectives for Information and Related Technologies) as a reference resource in applied regulation to use in information technology process management. ISACA's (Information Systems Audit and Control Association) latest best practice“Cobit 2019”serves a tailored governance model, but its design guide suggests a method that is not suitable for a collaborative approach. This thesis suggests a model for implementing the Cobit 2019 collaboratively by the enterprise's governing body. As a result of the proposed collaboratively quantitative research, based on Cobit 2019, targeting the entire IT governance team of the sample bank, the model, which includes the results of 10 design factors, and prioritized processes, was designed. For the first time in the academic field, a tailored GRC model has been created with the help of the Cobit 2019 design guide. IT risks and all 10-design factor inputs were collected by the sample bank's IT governing body. BRSA's IT-related legislations were renewed in 2021, and its latest edition is named“Bank IT Systems and Electronic Banking Services”. This regulation implementation has become mandatory for sector. In order to find the legislative equivalents or relations of Cobit's 1202 practice, the relationship between BRSA's 214 legislation clauses was revealed by the latent semantic analysis methodology, and the data set created with a 1202 * 214 matrix, and transposition, reporting dashboards were created with the help of the Power BI v.2.87 application. Results show that the 5 most important (or that need to be addressed first) processes of the sample bank according to the determined model; • DSS 05, (“Deliver, Service and Support”)“Managed Security Services”• DSS 04,“Managed Continuity”• APO 12, (“Align, Plan and Organize”)“Managed Risk”• APO 13,“Managed Security”• EDM 03, (“Evaluate, Direct and Monitor”)“Ensured Risk Optimization”When these processes are evaluated together, it is seen that the bank needs to have more mature processes basis on best practices, and taking into account legislative requirements in order to increase the level of maturity in its processes for security and continuity management. In addition to these 2 main processes, it has been concluded that IT risks need to be managed more mature at both governance and organizational levels. Best practices and legislative provisions in line with the proposal is modeled from the LSA (Latent Semantic Analysis) based data set, and made available to the bank. According to the processes determined according to the lowest importance level, the bank; operates mature processes in IT strategy and innovation management, budget and cost management, resource optimization, portfolio/program/project management, service level agreements management, and it has not been seen that it is compulsory to apply new practices. At this stage, it is recommended that the enterprise first make situational analyzes in order to increase the maturity levels of these processes, identify the areas open to improvement and carry out remedial studies to increase the maturity levels of these areas. While carrying out these studies, the process can be accelerated by using the Power BI dashboards created within the scope of the thesis. These processes' regulation gaps can be found, with the help of the application and then Cobit actions can be defined to align with best practice. As a result, with this model and application, it is easier for banks to comply with regulation and international best practices. With the created relatedness matrix, the businesses can both examine the points that it is subject to regulation in all domains whose priority order is determined within the scope of the model, and determine which practices/actions it should implement based on the regulation. This method, which can be used in the entire banking sector, will also benefit the academy for further studies on finding the relationship between regulation and good practices.