Merkez sağ partilerde liberalizm: DP-ANAP-AK Parti incelemesi
Liberalism in the centre right parties: the study of DP-ANAP-AK Party
  1. Tez No: 532114
  2. Yazar: EMRE TURKU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Sağ Gelenek, Merkez Sağ Parti, Liberalizm, Demokrat Parti, Anavatan Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Center Right Tradition, Center Right Party, Liberalism, Democratic Party, Motherland Party, Justice and Development Party
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin siyasî hayatını oluşturan iki gelenek-ten birisi olan merkez sağ geleneğin temsilcisi merkez sağ partilerdeki liberalizmi araş-tırmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde liberalizmin tanımı yapıl-mış, felsefî temelleri açıklanmış, türleri anlatılarak liberalizmin unsurlarının neler ol-duğu aktarılmıştır. İkinci bölümde merkez sağ gelenek tanımlanmış ve bu geleneğin unsurları tespit edilmeye çalışılarak merkez sağ geleneğin Türkiye'deki tarihî gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise merkez sağ partilerden Demokrat Parti, Anavatan Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin parti programları, iktidarları dö-nemindeki icraatları ve lider söylemleri, ilk bölümde belirlenen liberal unsurlar çerçe-vesinde değerlendirilmiştir. Böylece merkez sağ partilerde, liberalizmin de ideolojik bir unsur olarak bulunduğu somut bir şekilde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the liberalism in center right parties which is representative of center right tradition that constitute one of the two traditions in Turkey's political life. The study consists of three parts. In the first part; liberalism has been defined, its types have been explained, it has been transferred what are the philosophical foundations by explaining elements of liberalism. In the second part; center right tradi-tion has been defined and trying to identify of the elements of the tradition, it has been tried to explain the historical development of center right tradition in Turkey. In the last part; from the center right parties; Democratic Party, Motherland Party and Justice and Development Party's programs, leader discourses and actions during the period of power have been evaluated on the frame of liberal elements that determined in the first part. Thus, in the center right parties, it has manifested in concrete terms that liberalism is an ideological element too.