Bilateral ileri derece işitme kayıplı bireylerde ses handikap indeksi 10 (vhı 10), grbas skalası ve sesin akustik özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of the voice handicap index 10 (vhi 10), grbas scale and the acoustic features of voice in bilateral severe hearing loss individuals
  1. Tez No: 532190
  2. Yazar: EZGİ SULTAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Kaybı, SHI 10, GRBAS Skalası, Akustik Analiz, Hearing Loss, VHI 10, GRBAS Scale, Acoustic Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmanın amacı 18-60 yaş arası bilateral ileri derece işitme kayıplı bireylerde Ses Handikap İndeksi 10 (VHI 10), GRBAS Skalası ve sesin akustik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmada hasta (bilateral ileri derece işitme kaybı) ve normal (sağlıklı) olmak üzere iki farklı grup oluşturulmuştur. Bilateral ileri derece işitme kayıplı grup; Mart 2017- Ekim 2017 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı' na işitme kaybı şikayeti ile başvuran ve 18-60 yaş arası 9' u kadın ve 6' sı erkek olmak üzere bilateral ileri derece işitme kaybı tanısı alan toplam 15 hastayla oluşturulmuştur. Normal (sağlıklı) grup; 18-60 yaş arası, herhangi bir işitme kaybı olmayan, ses şikayeti bulunmayan 15 kişiden oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan bilateral ileri derece işitme kayıplı bireyler ile normal işiten bireyler hekim muayenesinden geçip Saf Ses Odyometri testi yapıldıktan sonra çalışma hakkında bilgilendirilmiştir ve her iki gruba da Gönüllü Olur Formu imzalatılmıştır. Olgu Rapor Formları doldurulup; Ses Handikap İndeksi 10 (VHI 10) ve GRBAS Skalası uygulandıktan sonra analiz edilmek üzere ses kayıtları alınmıştır. Araştırmada Ses Handikap İndeksi 10 (VHI 10) ve GRBAS Skalası Skorları ile akustik parametreler normal işiten bireyler ve bilateral ileri derece işitme kayıplı bireyler arasında karşılaştırıldığında gruplar arası anlamlı bir fark gözlenmiştir. Yapılan objektif ve subjektif değerlendirmeler bilateral ileri derece işitme kayıplı bireylerin ses özelliklerinin normal işitenlerden farklı olup, işitme kayıplı bireylerin anormal ses özelliklerine sahip olduğunu ve işitme kayıplı bireylerde bu durumun sosyal ve emosyonel durumlarını etkilediğini desteklemiştir. Sonuç olarak; işitme kayıplı bireylerin ses bozuklukları ve bu bireylerin seslerindeki bozulmaların emosyonel durumlarına etkileri üzerine yapılan çalışmalar, rehabilitasyon sürecinde önem kazanacak ve bu konu hakkında ileride yapılacak olan diğer çalışmalara rehberlik edecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to compare of the Voice Handicap Index 10 (VHI 10), GRBAS Scale and the acoustic features of voice in bilateral severe hearing loss individuals between the ages of 18-60. The research is comprised two groups. The first group includes 15 (9 women and 6 men) patients with bilateral severe hearing loss, aged between 18-60, diagnosed at Ege University Faculty of Medicine (Department of Ear Nose Throat) between March-October 2017. The second group includes 15 healthy people, aged between 18-60, had no prior hearing loss and voice related complaints/ problems. All participants were examined by a physician and were informed about the study and Pure Voice Audiometry test was conducted. After the Voice Handicap Index 10 (VHI 10) and GRBAS Scale were applied, sound recordings were taken for analysis. The study shows a significant difference between the individuals with normal hearing and individuals that have bilateral severe hearing loss when compared on the basis of Voice Handicap Index 10 (VHI 10) and GRBAS Scale with auditory acoustical characteristics. Objective and subjective evaluations support that the voice characteristics of the individuals with bilateral severe hearing loss are different from the individuals with normal hearing and that individuals with bilateral severe hearing loss have abnormal sound qualities; moreover this condition has a direct impact on the social and emotional situation of the individuals with bilateral severe hearing loss. As a result, the studies on the abnormalities in the sound quality of the individuals with bilateral severe hearing loss and the effect of those abnormalities on the emotional situation of individuals with bilateral severe hearing will gain importance during the rehabilitation process and will further guide the studies that will be conducted on the same subject in the future.