Nazan Bekiroğlu'nun roman ve hikâyelerinde jung tipolojisi
Jung typology in Nazan Bekiroğlu's novels and stories
- Tez No: 532194
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAMİL YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Carl Gustav Jung, Nazan Bekiroğlu, Jung tipolojisi, Carl Gustav Jung, Nazan Bekiroğlu, Jung typology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Carl Gustav Jung'un psikoloji çalışmaları bireylerin bilinç ve bilinçaltına ait özleri kapsamaktadır. Bu noktada Jung, bireylerin bilinç ve bilinçaltına ait özlerin kişilik yapılarını etkilediğinden yola çıkarak analitik psikoloji kuramı içerisinde“psikolojik tipler”başlığı altında bir inceleme alanı oluşturmuş ve bireyleri içedönük ve dışadönük olmaları çerçevesinde düşünce, duygu, duyu ve sezgi fonksiyonlarını kullanmaları bakımından sekiz farklı başlık altında incelemiştir. Bu çalışmada hikâye, roman ve denemeleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Nazan Bekiroğlu'nun Nun Masalları, Cam Irmağı Taş Gemi, İsimle Ateş Arasında, Lâ Sonsuzluk Hecesi, Yûsuf ile Züleyha: Kalbin Üzerinde Titreyen Hüzün, Nar Ağacı ve Mücellâ isimli eserleri içerisinde yer alan bireyler Carl Gustav Jung'un psikolojik tipler sınıflandırması bağlamında incelenmiştir. Bu çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde edebiyat ve psikoloji ilişkisi değerlendirilmiş, edebiyat ve psikolojinin birbirleri ile benzer ve farklı yönlerine dikkat çekilmiştir. Çalışmanın birinci bölümü Psikanalitik Çalışmalar ve Jung Tipolojisi başlığı altında Sigmund Freud'un Psikanaliz, Alfred Adler'in Bireysel Psikoloji ve Carl Gustav Jung'un Analitik Psikoloji kuramları çerçevesinde oluşturulmuştur. Birinci bölüm içerisinde Jung Tipolojisi başlığı altında bilinç ve bilincin işlevleri açıklanmış ve çalışmanın ikinci bölümünde yer alan incelemenin genel çerçevesi belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Nazan Bekiroğlu'nun roman ve hikâyeleri Jung tipolojisi bağlamında sekiz alt başlık çerçevesinde incelenmiştir. Nazan Bekiroğlu'nun roman ve hikâyelerinde yer alan ancak Jung tipolojisine göre herhangi bir sınıflandırma içerisine dâhil edilemeyen bireyler ikinci bölüm içerisinde Diğer Tipler başlığı altında belirtilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise çalışma içerisinde elde edilen veriler toplu bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Carl Gustav Jung's psychology studies include the conscious and subconscious essence of individuals. At this point, Jung has created an area of investigation under the heading of“psychological types”in Analytical Psychology theory, starting from the fact that individuals' consciousness and subconscious essences affected their personality structures, and under the eight different headings in terms of using their thoughts, emotions, senses and intuition functions within the framework of their inward and outward examined. In this work, Nazan Bekiroğlu's Nun Masalları, Cam Irmağı Taş Gemi, İsimle Ateş Arasında, Lâ Sonsuzluk Hecesi, Yûsuf ile Züleyha: Kalbin Üzerinde Titreyen Hüzün, Nar Ağacı ve Mücellâ having an important place in Turkish literature with the stories, has been examined in the context of the psychological typology of Carl Gustav Jung. This study consists of two main parts and the end result. In the introduction, the relationship between literature and psychology is evaluated and similarities and differences between literature and psychology are emphasized. The first part of the study was formed under the title of Sigmund Freud's Psychoanalysis, Alfred Adler's Individual Psychology and Carl Gustav Jung's Analytical Psychology theories under the heading of Psychoanalytic Studies and Jung Typology. In the first chapter, the functions of consciousness and consciousness are explained under the heading of Jung Typology and the general framework of the examination in the second part of the study is defined. In the second part of the work, Nazan Bekiroğlu's novels and narratives were examined in the context of Jung typology within the framework of eight subtitles. Individuals in the novels and stories of Nazan Bekiroğlu who are not included in any classification according to Jung typology are mentioned in the second section under the heading Other Titles. In the conclusion section of the dissertation, the data obtained in the study were presented in a collective manner.