Biyofarmasötik sınıflandırılmasında sınıf II olarak belirlenen non steroidal antienflamatuar ilaçların çözünürlüğünü arttıracak formülasyonlarının geliştirilmesi
Development formulations to increase the solubility of non steroidal antiinflammatory drugs biopharmaceutic classification system ,as class II.
  1. Tez No: 532280
  2. Yazar: AYÇA MEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT KARASULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İbuprofen, emülsiyon, mikroemulsiyon, in-vitro permeabilite, in-vitro salım, f1 ve f2 testi, İbuprofen, emulsion, microemulsion, in-vitro permeability, in-vitro release, f1 and f2 test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bir farmasötik dozaj şeklinin geliştirilmesinde, biyofarmasötik sınıflandırma sisteminde ve bu sisteme bağlantılı olarak yeni formülasyonlarının geliştirilmesi hem sanayi hem de akademik alanlarda devam etmektedir. Biyofarmasötik sınıflandırma sistemi ilaç etkili maddelerinin sudaki çözünürlükleri ve bağırsak dokusundaki permeabiliteleri üzerine kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı biyofarmasötik sınıflandırılmasında sınıf II olarak belirlenen ibuprofen etkin maddesinin çözünürlüğünü arttıracak yenilikçi formülasyonlar geliştirerek permeabilite ve in-vitro salım özelliklerini ticari formülasyon ile karşılaştırmaktır. Artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılmak üzere ibuprofen içeren mikroemülsiyon yöntem ile yumuşak jelatin kapsül formülasyonu hazırlanarak kalite kontrol ve ticari formülasyon ile karşılaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Mikroemülsyon yönteminin kullanılarak yumuşak jelatin kapsül dozaj şeklinin tercih edilmesinin nedeni, mikroemülsiyonların termodinamik olarak dayanıklı olmaları, etkin maddenin biyoyararlanımını attırmaları, saydam ve çok küçük damlacık boyutuna sahip olmalarından, yumuşak jelatin kapsül dozaj şekillerinin ise yutulmalarının kolay, tatlarının olmamaları, darbelere karşı dayanıklı ve çok çeşitli renk ile boyutlarının olmalarından dolayı tercih edilmiştir. Bu kapsamda seçilen etkin madde ile yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile metot geliştirilip validasyonları gerçekleştirildi. İbuprofen'in çeşitli YEM, YYEM, yağ ve tamponlarda çözünürlük çalışması yapıldı. Çözünürlük çalışması sonrasında karar verilen yardımcı maddeler ile üçgen faz diyagramları çizilip en yüksek alan değerini veren formülasyona karar verildi. Termodinamik stabilite çalışmalarından sonra faz ayrışması gerçekleşmeyen formülasyon kararlaştırıldı ve formülasyonun fizikokimyasal özellikleri incelendi. Mikroemülsiyon formülasyonun içerik miktarı HPLC ile geliştirlen yöntem ile tayin edildi. İbuprofen etkin maddesinin geliştirilen mikroemülsiyon yöntem ile yumuşak jelatin kapsül dozaj şeklinin in-vitro çalışmaları gerçekleştirilip ticari formülasyon ile karşılaştıralarak benzerlik (f2) ve fark (f1) analizleri gerçekleştirildi. Ayrıca in-vitro ortamda Caco-2 hücreleri ile yapılan permeabilite çalışmalarında ibuprofen etkin maddesinin, mikroemülsiyon formülasyonun ve ticari formülasyonun geçiş çalışmaları yapılarak değerlendirilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Development Formulations to Increase The Solubility of Non Steroidal Antiinflammatory Drugs Biopharmaceutic Classification System as Class II. In the development of a pharmaceutical dosage form, which have been continue both in industry and academia, development of new formulations in the biopharmaceutical classification system and in connection with this system. The biopharmaceutical classification system is based on the solubility in water of drug substances affect and intestinal permeability. This study aimed to compared the permeability and in-vitro release properties of the commercial formulation of developing innovative formulations will increase the solubility of the ibuprofen active substance, identified as class II in biopharmaceutical classifications. The studies have been conducted for the preparation and quality control of ibuprofen containing microemulsion soft gelatin capsule that can be administered by peroral route for the treatment of arthritis, primer dysmenorrhea, pain reliever and symptoms of influenza will be compared the commercial formulation. The reason for was preferred the soft gelatin capsule dosage form using the microemulsion method, microemulsions are thermodynamically stable, increase the bioavailability of the active ingredients, have a transparent and very small droplet size, the soft gelatin capsule dosage forms are easy to swallow, haven't taste, resistant to puncture and have a wide variety of colors and sizes. The purpose, methods was developed and validated in selected active ingredients by HPLC. İbuprofen's solubility studies were done in various oil phases, surfactans, cosurfactans and buffers. After working with the solubility studies, triagle phase diagrams were drawn with specified compounds and formulation were decided. Thermodynamic stability studies of study results was determined stable formulation was not observed phase separation and examined physicochemical properties of this formulation. The amount of ingredients of the microemulsion formulation was preformed by HPLC. The active ingredient of ibuprofen, developed soft gelatin capsule dosage form using the microemulsion method was studied similarity (f1) and difference (f2) in-vitro release studies and compared with the commercial formulation. In-vitro permeation studies were carried out with the Caco-2 cells for absorption studies of active ingredient of ibuprofen, the microemulsion formulation and commercial formulation.