Terbütalin sülfatın karaciğerdeki dağılımı ve eliminasyonu üzerine eritrositlerin etkisinin incelenmesi
Investigation of effect erythrocytes on the distribution and elimination of terbutaline sulfate within the liver
- Tez No: 164944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Terbütalin sülfat, hepatik eliminasyon, eritrosit, karaciğer perfüzyonu, dağılma hacmi, Terbutaline sulfate, hepatic elimination, erythrocytes, liver perfusion, volume of distribution
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmokokinetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Karabey, Y., Terbütalin sülfatın karaciğerdeki dağılımı ve eliminasyonuna eritrositlerin etkisinin incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2005. Eritrositlere yüksek oranda penetre olan ilaçların hepatik dağılım ve eliminasyonu üzerine bu hücrelerin önemli bir etkisi olabilir. Bu çalışmanın amacı terbütalin sülfatın (TBS) karaciğerdeki dağılımı ve eliminasyonuna eritrositlerin ve albuminin etkisini in situ perfüze sıçan karaciğerinde incelemektir. Çalışmanın diğer bir yönü ise karaciğerin vasküler ve ekstrasellüler dağılma hacimlerini referans ajan olarak normal eritrosit (insan ve sıçan) ve Evans mavisi kullanarak tayin etmektir. Ayrıca, desikasyon ve dondurarak kurutma yöntemleri kullanılarak organın su hacmi tayin edilecektir. Dağılma hacmini tayin etmek amacıyla yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar insan eritrositlerinin vasküler hacmi fazla tahmin ettiğim ve intravasküler marker olarak kullanılmaması gerektiğini göstermiştir. Diğer taraftan perfüzyon ortamından bağımsız olarak, sıçan eritrositi ve Evans mavisi karaciğerin vasküler ve ekstraselüler hacimlerinin tayin edilmesinde başarıyla kullanılmıştır. İki farklı yöntem kullanılarak elde edilen ve hemen hemen aynı olan su hacmi değerleri (0.70 ve 0.71 ml/g) dondurarak kurutma yönteminin desikasyona alternatif olarak kullanılabileceğini açıkça göstermiştir. Terbütalin sülfat kullanılarak gerçekleştirilen tüm perfüzyon çalışmaları terbütalin sülfatın hepatik ekstraksiyonunun (0.32-0.51) orta derecede olduğunu ve TBS konsantrasyonundan etkilenmediğini işaret etmektedir. TBS'in proteine bağlanma oranı çok düşük (%2.5) olmakla birlikte eritrositler tarafından yavaşça ve sürekli olarak alınmaktadır. Inkübasyon süresi sonunda elde edilen 2.8'lik bir kan-plazma konsantrasyon oranı TBS'in eritrositlere ilgisini göstermektedir. Bununla birlikte, bu çalışmada kullanılan koşullarda TBS'in hepatik dağılımı ve eliminasyonunun eritrosit yada albumin tarafından etkilenmediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Karabey, Y., Investigation of effect of erythrocytes on the distribution and elimination of terbutaline sulfate within the liver, Hacettepe University Health Sciences Institute, M.Sc. Thesis in Biopharmaceutics and Pharmacokinetics, Ankara, 2005. Erythrocytes may have a profound effect on hepatic distribution and elimination of compounds that partition extensively into these cells. The aim of this study was to investigate effect of erythrocytes and albumin on hepatic distribution and elimination of terbutaline sulfate (TBS) in the in situ perfused rat liver preparation. Another aspect of the study was determination of hepatic vascular and extracellular distributional spaces by using normal erythrocytes (human and rat) and Evans blue as reference markers. Additionally, water volume of organ will be estimated by means of desiccation and freeze-drying methods. Results of distributional volume studies revealed that human erythrocytes overestimate the vascular volume, and therefore, should not be used as an intravascular marker. On the other hand, regardless of perfusion medium, rat erythrocytes and Evans blue were successfully employed for estimation of vascular and extracellular spaces of the liver. Almost identical water volume values obtained from two different methods (0.70 vs. 0.71 ml/g) clearly indicates that freeze-drying method can be used as an alternative to desiccation. All perfusion studies performed using terbutaline sulfate pointed out that hepatic extraction of terbutaline sulfate (0.32-0.51) was intermediate, and was not influenced by TBS concentration. Although protein binding of TBS was very low (2.5%), it was taken up slowly and continuously by erythrocytes. A blood to plasma concentration ratio of 2.8 obtained at the end of incubation period demonstrates TBS affinity to erythrocytes. However, under the conditions used in this study, it was found that hepatic distribution and elimination of TBS was not influenced by the presence of erythrocytes or albumin.