Ekonometrik analizde nedensellik: Karşılaştırmalı bir değerlendirme
Causality analysis in econometrics: A comparative assessment
  1. Tez No: 532283
  2. Yazar: KÜBRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÖZTÜRKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Nedensellik, Nedensellik Testleri, Türkiye, Causality, Causality Tests, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız neden sorusu herkes için oldukça önemli bir sorudur. Basitçe bir sorudan yola çıkarak gelişen nedensellik kavramı doğa bilimleri, felsefe, iktisat, istatistik ve ekonometri gibi birçok alanda bilimsel gelişmeye önemli bir kaynak olmuştur. Ekonometrik perspektiften, Granger'ın 1969 da yayınlanan makalesi ile başlayan kuram zaman içerisinde önemli ölçüde değişerek gelişmiştir. Nedensellik analizine göre; iki değişken arasındaki nedensellik ilişkisi açıklanırken, değişkenlerden birinin cari zamandaki değerini açıklamada diğer değişkenlerin gecikmeli değerlerinin bir katkı sağlayıp sağlamadığına bakılır. Uzunca zaman ekonometrik uygulamalarda kullanılan Granger Nedensellik yaklaşımına ilk önemli katkı 1980 yılında Sims tarafından yapılmıştır. Son 30 yıldır ise bu katkılar artarak devam etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de yapılan nedensellik temelli ekonometrik çalışmalarda seçilen nedensellik testleri, içerilen değişkenler, temel bulgular ve önermeler analitik bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The question“Why”, we face frequently in daily life, is a very important question for everyone. The concept of causality, which evolved from a simple question, became an important source of knowledge in many fields such as natural sciences, philosophy, economics, statistics, an econometrics. From the econometric perspective, the theory that started with Granger's artic0le published in 1969 has evolved considerably over time. In the causality analysis, we look for if the past values other variables make any contribution to explaining the current value of the variable of interest. The first important contribution to the Granger Causality approach, which has long been used in econometric applications, was made by Sims in 1980. Considerable contributions have been added to the causality analysis in the past three decades. In this study, we analytically evaluate causality based econometric studies in Turkey in terms of the chosen causality tests, included variables, key findings, and proposed economic policies.