Türk iş hukukunda iş sözleşmesinin sona ermesinin hukuki sonuçları
The legal consequences of the termination of an employment contract in Turkish labour law
- Tez No: 532296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İŞTAR CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Sözleşmesi, İş Sözleşmesinin Türleri, İş Sözleşmesinin Kurulması, İş Sözleşmesinin Sona Ermesi, Sonuçları, Kıdem Tazminatı, Contract Of Employment, Types Of Contract Of Employment, Formation Of Contract Of Employment, Consequences Of Termination Of Contract Of Employment, Severance Pay
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Borçlar Hukuku'nun temel ilkelerinden bir olan sözleşme yapma özgürlüğü birçok alanda olduğu gibi İş Hukuku alanında da uygulama imkânı bulmaktadır. Bunun neticesinde taraflar kural olarak sözleşmenin tarafını, içeriğini, şeklini belirleme ve sözleşmeyi sona erdirme gibi birçok konuda serbestçe hareket edebilirler. Fakat bu özgürlüğü mutlak biçimde anlamamak gerekir. Nitekim bu serbesti İş Hukuku'nda ön planda olan sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak bazı kısıtlamalara tabi tutulmuştur. Bu kısıtlamalar bazen iş sözleşmesinin kurulmasını yasaklarken bazen de işverene iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü getirmektedir. Sözleşme yapma özgürlüğü ilkesinin bir diğer sonucu ise tarafların iş sözleşmesini kanunda yer alan fesih nedenlerine dayanarak sona erdirebilmelerinde göstermektedir. İş sözleşmeleri fesih dışında bir takım hallerin varlığıyla sona erdirilebileceği gibi Kanun'da da süreli fesih ve haklı nedenle fesih olmak üzere iki ayrı fesih türü düzenlemiştir. İş sözleşmesinin sona ermesiyle işçinin bir takım hakları doğmaktadır. Bu haklarla sağlanmak istenen, ekonomik bakımdan zayıf durumda olan işçinin yeni bir düzen kurana kadar korunmasıdır.
Özet (Çeviri)
The freedom of contract, one of the basic principles of the Law of Obligations, can be applied in the field of Labour Law as well as in many areas. As a rule, the parties can act freely in many matters such as determining the parties, the content, the form and the concluding of the contract. But this freedom must not be understood in absolute terms. As a matter of fact, this liberty has been subject to some restrictions as a requirement of the social state concent which is the forerunner in Labour Law. These restrictions sometimes prohibit the establishment of employment contracts, but sometimes the employer has the obligation to establish employment contracts. Another consequence of the freedom of contract principle is that the parties may conclude their labor contract based on reasons for termination. In addition to the termination of employment cotracts may be terminated by the existence of a number of cases, as well as two types of termitation, such as with a notice of termination and termination due to break the contract for just cause. By the end of the employment contract, a number of workers' rights arise. It is the desire to be provided with these rights that the economically weak worker is protected until a new order is established.